Предприемачът Игнат Канев в Русенския университет: Можете да разчитате на мен!

Мисия

29-09-2016, 08:00

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Канев откри нова детска площадка в УМБАЛ-Русе

Канадският милионер получи почетния плакет „70 години Русенски университет“

Канадският строителен магнат и благотворител, почетен доктор на русенското висше училище Игнат Канев посети Русенския университет и се срещна с академичното ръководство. По време на разходка в сградата, г-н Канев видя постерната изложба, събрала моменти от събития, провели се в голямата зала на изградения с негова помощ Канев център. „Радвам се, че тук идват млади хора, че използвате залите по различни поводи!“, възкликна г-н Канев като видя снимките от посещението на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, от международните състезания по информатика, от университетските форуми и театралните постановки.

„Университетът получи подарък, който затвърди мястото му сред висшите училища в  България и на международната сцена.“, заяви председателят на Общото събрание на Русенския университет и председател на Общинския съвет – чл.-кор. проф. Христо Белоев.

Реализацията на завършилите студенти и моменти от историята бяха основните акценти в презентацията на ректора на университета проф. Велизара Пенчева. От своя страна Канев даде пример с българите, които са завършили специалности в областта на информатиката и са емигрирали в Канада. Само за последните 15 години в пет от големите банки в страната и в най-големите болници, електронните системи се управляват от българи, каза той. „Радостен съм да видя, че ние българите не отстъпваме от останалите хора по света, защото университетите ни дадоха образование на млади хора, които вече за навсякъде –и в Европа, и в Америка“, заяви Игнат Канев.

В края на срещата с академичната общност той получи почетния плакет „70 години Русенски университет“ и заяви: „Винаги може да разчитате на мен!“.

Експозицията „Летопис на растежа“, показваща историята на висшето училище в Русе и запечатала моменти от посещенията на г-н Канев в университета, беше емоционална препратка към миналото. „Щастлив съм, че името ми е до учени с академични титли и до политици от световен мащаб!“, каза той, разглеждайки постера с носителите на почетното звание „Доктор хонорис кауза на Русенския университет“.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен