В Русе- работна среща по проекта на Асоциация "Дислексия"

Мисия

29-09-2016, 08:00

Снимка:

Асоциация "Дислексия"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Обсъждат методологията и структурата на пилотните курсове в страните – партньори

През месец септември 2015 г. Асоциация Дислексия - България стартира работата по нов проект – “REF – Reading with Ease and Fun” (2015-01-BG01-KA201-014354) по програма Erasmus+, КА2 - Стратегически партньорства в сферата на училищното образование. Целта на проекта е разработване на практически насочен обучителен курс за начални и ресурсни учители, и широк спектър от дейности, насочени към повишаване интереса и мотивацията на децата за четене. През втората година от проекта учителите, преминали обучението, ще приложат наученото на практика като осъществят с децата множество интересни дейности, свързани с четенето.

Kоординатор на проекта е Асоциация Дислексия –България, а партньори са организации и институции с богат опит по темата: Конфедерацията на обучителните центрове на Испания, Лабораторията по специална педагогика на Университета в Резекне – Латвия, Провинциалният инспекторат на образованието – провинция Коджаели, Турция, Образователен център EduFor – Португалия и Асоциация “Educandoit” – Италия.През първата година на проекта, след проведено първоначално проучване сред учители, родители и ученици от началните класове (6-11 г.) на различни училища във всички участващи в проекта страни, партньорите разработиха материалите за обучителен курс за начални и ресурсни учители. Материалите ще предоставят знания и разбиране на процеса на четене и трудностите, с които децата може да се сблъскат при овладяване на четенето, както и набор от практически съвети и упражнения за първоначално формиране и усъвършенстване на четивните умения на всяко дете в зависимостот неговите индивидуални потребности.

Днес и утре в Русе предстои се провежда четвъртата работна среща по проекта, домакин на която ще бъде Асоциация "Дислексия" – България. На срещата ще бъде отчетено постигнатото до момента; ще се обсъдят методологията и структурата на пилотните курсове в страните – партньори, както и ще се планират дейностите през втората проектна година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов