Деца и младежи ще бъдат приобщавани към доброволчеството

Мисия

28-09-2016, 08:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Идва мобилна станция да измерва качеството на въздуха в Русе

Проектът е на сдружение „Евромед Консулт“,партньор е БМЧК-Русе, парите са от фондация „ Русе - град на свободния дух“ и ВН

Започва  проект „За един по-здрав живот“ по инициатива на сдружение „Евромед Консулт“ и в партньорство с Български младежки червен кръст – Русе. Той е финансиран от Общинската фондация „ Русе - град на свободния дух“ и ВН - социален проект на Еконт. Осъществяването му става по програма „Знание и растеж“ на фондацията и социалния проект на Еконт. Основните цели са приобщаването на деца и младежи към доброволчество в областта на хуманитарните дейности; намаляването на социалната и здравната им уязвимост; промотиране на здравословни навици и начин на живот сред подрастващите и затвърждаване на здравословното хранене, което е важна част от ежедневието им. Това ще стане чрез провеждането на лекции в училищата на територията на град Русе-ОУ “Братя Миладинови“, ОУ “Отец Паисий“, СОУЕЕ, СОУ “Христо Ботев“ и СОУПНЕ „Фридрих Шилер“. Организаторите казаха, че ще направят опит да привлекат и други училища за тази полезна кауза. В рамките на проекта ще бъде създадена фейсбук страница, която ще отразява всички събития и постигнатите резултати. Основните дейности, свързани с проекта са: обучението на младежи от 10 до 16 годишна възраст в град Русе; организирането на кулинарен двубой между участниците и рекламиране на здравословния начин на живот сред подрастващите. Обученията на младежите ще бъдат реализирани посредством доброволци от сдружението и БМЧК с участието на лекар - диетолог и специалист гастроентеролог, като ще бъдат обучени около 20 човека-доброволци. Това ще става посредством ролеви игри и интерактивни методи. Чрез обучаването на доброволците се цели те да станат обучители на свои приятели и връстници по взаимно-обучителната метода. Така обучените доброволци ще имат възможност да влязат в класните стаи на четири училища на територията на града, за да обяснят по-разбираемо на приятелите си, съученици и връстници важността за тях от здравословния начин на живот.

Оценяващото жури, в чиито състав ще бъде включен представител на БМЧК и лекарят- гастроентеролог, ще излъчи  отборът – победител. Победителят ще получи награда, символични награди ще получат всички участници в кулинарния двубой. Проектът „ За един здравословен живот“ се предвижда да приключи до края на 2016 година.

Ако този проект се реализира успешно, организаторите са готови той да бъде надграден, като във втория етап предвиждат да привлекат децата и техните родители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов