Шефът на българската база в Антарктида гостува в Дойче шуле

Мисия

26-09-2016, 19:45

Снимка:

Дойче шуле

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Диана Благоева с две лекции пред русенски студенти

Школото получи къс скала от края на света на стотици хиляди години

Инж. Йордан Йорданов, командир на българската полярна база в Антарктида, бе гост на Дойче шуле,  за да проведе семинар с учители по география, биология, химия и физика, но най-вече да се срещне с учениците и да разкаже за живота на българската експедиция в близост до Южния полюс.

Срещата се проведе при огромен интерес, защото инж. Йорданов предостави на учениците възможност да пътуват виртуално, разглеждайки десетки снимки от полярната ни база на о. Ливингстън, като им разказваше на достъпен и забавен език как е изградена базата, как изглежда като удобства, с какво се пътува до там, как се разтоварват провизиите, кои са първите изследователи. Най- въодушевени бяха реакциите на децата към животинските и растителни видове. Инж. Йорданов разказа, че 6 месеца в годината от 15 години той и неговият екип живеят в полярната база, и подари на училището късче скала с два биологични вида – „нещо средно между водорасло и гъба”, както обясни той. Подаръкът е на стотици хиляди години и е частица от „края на света”, което сега ще бъде обгрижвано от учениците.

Срещата бе по покана на  Цветелина Цветанова, а инж. Йорданов с радост и вълнение се отзова, защото сподели ,че политика в научната общност е да се дава гласност на научните постижения в световен мащаб и сред ученици, за които са предвидени международни конкурси за запознаване с Антарктида. Той предостави и свои снимки и презентации на учителите, за да ги използват в часовете по география и биология.

Заедно с него гост бе поетесата Мария Донева, която на 16.09.2016 г. получи награда „Светлоструй” за поезия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов