Министър Кралев връчи на Русе наградата „Кмет на месеца“ в категорията „Отдих и спорт“

При общините с население между 50 000 и 20 000 души победител е Поморие, а в малките общини до 20 000 души Ивайловград

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата „Кмет на месеца“ за месец юли на тема „Отдих и спорт“ в анкетата на сайта kmeta.bg на заместник-кмета на Русе Иван Григоров. При общините с население между 50 000 и 20 000 души победител е Поморие, а в малките общини до 20 000 души Ивайловград.

„През последните години в Русе се направи много за спорта и смятам, че читателите на Kmeta.bg правилно го отличават. През тази година Русе е Европейски град на спорта, „Булстрад Арена“ работи на пълни обороти и нейният мениджмънт се справя отлично със съдействието на общината и на частния инвеститор. Непрестанно се провеждат спортни мероприятия, чрез които се търси начин все повече хора да бъдат увлечени в практикуването на спортни дейности. Сега предстои и пробегът Гюргево-Русе, за който ММС също съдейства и мисля, че наградата е напълно заслужена“, каза Кралев. 

Той припомни, че в града беше ремонтирана залата по борба, от която за големия спорт е тръгнал Валентин Йорданов, а предстои и стартът на реконструкцията на Градския стадион. Министърът подчерта също, че още по времето на първия кабинет на премиера Борисов спортът е бил приоритет и държавата прави всичко, според възможностите си за неговото развитие. 

„Ролята на държавата е да осигури финансиране на федерациите, нормална инфраструктура и нормативна уредба. Смятам, че с оглед състоянието на българската икономика, финансирането е оптимално. За съжаление сумите не винаги са такива каквито ни се иска, но за това има обективни причини. Миналата година 3,5 млрд. лв. отидоха за фалита на КТБ, а вчера правителството взе решение с 2,5 млрд. лв. да поправим грешката на БСП с оборудването за АЕЦ „Белене“. Ако това не се беше случило парите за култура и спорт категорично щяха да бъдат повече. Нормативната уредба е готова с проекта за нов Закон за спорта, който съвсем скоро ще влезе в пленарна зала“, заяви министърът. 

Той обърна внимание на факта, че Министерството на младежта и спорта разчита на съдействието на общините за развитието на детско-юношеския спорт и спорта за всички.

„Общините имат много важна роля за подпомагане на спортната система и най-вече за развитието на масовия спорт. За това и в новия закон се опитваме да регламентираме ангажимент от страна на общините повечето средства от техните бюджети да отиват за масов спорт и подрастващите“, завърши Кралев. 

Волейболната легенда Любо Ганев връчи приза на спечелилия в категория „Общини с население от 20 до 50 000 души“ кмет на община Поморие Иван Алексиев. Победителят в категория „Общини с население до 20 000 души“ Диана Овчарова, кмет на община Ивайловград пък получи своя приз от четирикратния олимпийски медалист Йордан Йовчев.

В анкетата на kmeta.bg са гласували над 40 000 души. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов