Ден на математиката в Канев център в Русе

Мисия

20-09-2016, 15:25

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Споразумение за сътрудничество между РУ“Анг. Кънчев“ и Русенска митрополия

Показани са и три изложби, включени са семинари за учители и ученици

Днес, в Канев център на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се провежда Ден на математиката. Мотото на форума е „Заедно в бъдещето на математиката“.

Организатори са Българската академия на науките, РУ „Ангел Кънчев“,  Регионалният академичен център на БАНв Русе, Областната администрация Русе, Регионалното управление на образованието Русе, Регионалния академичен център на БАН във Велико Търново и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Официалните гости на събитието са чл. кор. проф. Димитър Димитров, главен координатор на Националната академична мрежа на Българската академия на науките София, доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе, проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет, чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, председател на Общински съвет Русе,  Димитър Райнов, началник на Регионално управление на образованието Русе, проф. д.м.н. Стефка Буюклиева, координатор на Регионалния академичен център Велико Търново,  Мария Пеева, координатор на Регионалния академичен център Русе, представители на академичното ръководтво и преподватели от РУ „Ангел Кънчев“, директори на училища и др.

В своето приветствие към организаторите, участниците и гостите, доц. д-р Бурджиев се обърна с думите: „Изпитвам изключително уважение и респект към математиката и математиците, заради това, че  според мен следването на специалност математика е едно от най-трудните и едно от най-необходимите. За мен математиката е нещо, до което трябва да се докоснат всички.“

Областният управител цитира Алберт Айнщайн: „ За мен математиката е творческа наука като литературата, а и без математиката би настъпил хаос може би навсякъде. Математиката както и литературата провокира творческа изява, абстрактно-логична и образно-метафорична мисъл. Без математическо осмисляне на нещата би настъпил хаос в рационалния човешки свят; без поезия емоционалните преживявания биха загубили своята красота и словесна изява. Следователно чистата математика е поезия на логическите идеи, а поезията е словесна математика на човешките чувства“.

В рамките на програмата са включени лекциите „Може ли математиката да бъде интересна?“ на акад. Веселин Дренски и „Жените в математиката“ на проф. Стефка Буюклиева и три изложби – „Жените в математиката“, „Математиката около нас“ и „Математическа публикационна дейност на Русенския университет“, семинари за ученици, в които ще се представят възможностите на съвременните професионални технологии за 3D визуалиация на .stl файлове, и за учители . Ще  бъдат раздадени грамоти на участниците в Деня на математиката в град Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов