Днес тържествено осветиха новия храм „ Преображение Господне”

Новините

18-09-2016, 19:56

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов посети Басарбовския скален манастир и обновения храм

Трима български,трима румънски архиереи и пратеник от Атина участваха в събитието в Басарбовския манастир

Трима български и трима румънски архиереи осветиха новоизградения храм на Басарбовския манастир, който е посветен на Преображение Господне. Освещаването на изградения с „щедрото дарителство на министър- председателя  Бойко Борисов и правителството на Р България” храм, както гласи ктиторския надпис, извършиха Видински митрополит Дометиан, Русенски митрополит Наум, Велички епископ Сионий от БПЦ, в съслужение с архиепископа на Томи Теодосий, архиепископа на Ръмник Варсануфий и епископа на Гюргево Амвросий, както и игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон, представителите на Руската и Румънската православни църкви при Българската патриаршия архимандрит Филип (Василцев) и ставрофорен иконом Нелуц Опря, архимандритите от Румънската църква Михаил и Теодор, архиманрит Атанасий от Българската църковна община в Атина и др.

На освещаването присъстваха и настоящият и бившият игумен на Басарбовския манастир архимандрит Антоний и архимандрит  Емилиян, хората потрудили се за изграждането и благоукрасяването на храма, християни от България и съседна Румъния.

След чинопоследованието на освещаването в новия манастирски храм „Преображение Господне” бе отслужена и първата света Литургия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов