Дискусия за конкурентоспособна икономика и партньорство с местната власт

Мисия

16-09-2016, 16:14

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЦИК излезе с решение за състава на Районната избирателна комисия в Русе

Форумът се проведе в Доходно здание в Русе

Днес, в зала „Европа“ на Доходно здание се проведе дискусия на тема „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“. Организатори на събитието бяха ИТ издател ICT Media, Българска аутсорсинг асоциация и Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България. Официалните гости и лектори бяха зам.-кметът на Община Русе д-р Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет – Русе чл. кор. проф. дтн Христо Белоев, ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, председателят на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България Олга Стоичкова, представителят на УС на Българска аутсорсинг асоциация и изпълнителен директор на ЕПАМ Систем България Станимир Николов и др.

Д-р Карапчански презентира възможностите, които предлага общинска администрация за стимулиране развитието на аутсорсинг сектора в дунавския регион. Той представи някои от разработените стратегии, като заяви, че с поставянето на реалистични цели за следващите години, развитието и утвърждаването на клъстера е гарантирано. Стана ясно, че Община Русе подкрепя аутсорсинг индустрията и всяко начинание, което е в полза на града, защото Русе има потенциал и желание да се развива. Сред обсъжданите теми на дискусията бяха още възможностите, които предлага Русенски университет „Ангел Кънчев“ за създаване на квалифицирана работна ръка, перспективите, които бизнеса предлага пред младите специалисти и др.  По данни на Българската аутсорсинг асоциация, аутсорсинг секторът в България се развива все по-успешно. Много родни компании са носители на престижни европейски и световни награди, показват проучванията на БАА. От изключително значение са две отличия, които страната ни получи – Европейската награда за аутсорсинг дестинация на годината, с която Европейската аутсорсинг асоциация (ЕOA) удостои България през 2015 г., както и наградата на Националната аутсорсинг асоциация на Великобритания (NOA) за България като аутсорсинг дестинация на годината за 2015 г.

Развитието на инвестиции в бизнес сгради бележи ръст в последните години. Все повече професионални инвеститори се насочват от столицата към развитите областни градове. Това ще даде възможност на компании да намерят подходящи пространства със съответното качество в тези градове и да развият дейност извън София. Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България работи активно за налагане на високи стандарти в сферата и за това да покаже реалните бизнес ползи от интелигентното инвестиране в сгради. От създаването си през 2013 г. досега в нея членуват над 25 дружества, собственици на бизнес сгради с РЗП над 600 000 кв.м., намиращи се в Република България.

 

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"