Регионалният исторически музей – Русе празнува с деца Международния ден на лешоядите

Мисия

15-09-2016, 10:35

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата се самосезира за мръсния въздух в Русе

Малките ще се снимат като египетски лешояд, ще си изработят рисунка на лице и могат да си направят маска на египетски лешояд

Регионалният исторически музей – Русе празнува с деца Международния ден на лешоядите. Арт работилница, филм, презентация, изложба и други занимания за децата и техните родители ще се случат в Регионалния исторически музей – Русе на 16 септември 2016 г. (петък) от 17:30 часа. Поводът е Международния ден на лешоядите, организиран от Българското дружество за защита на птиците в партньорство с РИМ – Русе. В Лапидариума на музея децата ще имат възможност да участват в различни ателиета: да се снимат като египетски лешояд, да си изработят рисунка на лице и собственоръчно да си направят маска на египетски лешояд. Децата ще могат да изработят още: макет на змия, лалугер, охлюв, костенурка и таралеж, видове, които са основна част от менюто на трапезата на грабливите птици в нашата природа.

За по-любознателните е подготвена презентация и кратък филм, които ще разкажат за живота на лешоядите в естествената им среда, а всички, които обичат фотографията, ще могат да разгледат изложбата със снимки от фотоконкурса „Одисеята на египетските лешояди”.

Освен това гостите на събитието ще могат да видят и макет на ниша (гнездо) на египетски лешояд с фигура на млада птица в реален размер. Инсталацията е изработена от русенския художник и скулптор Даниел Кънчев.

Непопулярни сред съвременното общество, лешоядите са величествени и древни птици от хилядолетия насам и са смятани за свещени. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората, като по този начин се превръщат в своеобразни носители на живота, не на смъртта.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 29-та поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетен през настоящата година максимум за България от 75 двойки.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за вида, са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство. Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си и през последните три години отрицателната тенденция в популацията в България е преустановена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов