Зам.-кметът Карапчански "пусна" новата учебна година с арт проекта „По вода“

Дунав

15-09-2016, 07:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Русе Пламен Стоилов сезира прокуратурата за замърсяването на въздуха

В уникалната арт акция се включиха 60 ученици и 12 преподаватели от НУИ „Проф. Веселин Стоянов, Биг Бенд Русе и център „Алос“

Днес, зам.-кметът на Община Русе д-р Страхил Карапчански присъства на откриването на новата учебна година на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Той пожела на всички ученици да бъдат ученолюбиви и прилежни, а техните родители да ги подкрепят в начинанията им. Централният площад в Русе се преобразува в „движеща се река“, по която ритуално бяха пуснати кораби. Артистичното събитие визуализира по атрактивен начин темата за водата като движение, свобода, многоликост и настойчивост. В уникалната артистична акция с наименование „По вода“ се включиха около 60 ученици и 12 преподаватели от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, педагози от центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“ и музикантите от Биг бенд Русе. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, ВН – социален проект на Еконт и фирма „Дунарит“. 

            Акцията съчета театрален и музикален пърформанс, хепънинг, стрийт арт, съчетани със  съвременните дигитални технологии. Публиката имаше възможност да види как се свири на зеленчуци, вода  и човешко тяло под съпровод на Биг бенд. Атрактивни инсталации от светещи художествени обекти промениха градското пространство и провокираха публиката да участва в творческата работа.

            Целта на авторите на проекта бе да се провокира творческото мислене за нестандартни форми на изкуство  и една по-атрактивна градска среда, да предостави възможност на русенци и гостите на града да участват пряко в заниманията и да насърчи междусекторното и институционалното партньорство.

            



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов