Талисманът РУмен откри академичната учебна година в РУ

Мисия

12-09-2016, 14:32

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе се включва активно в Европейската седмица на спорта

Ректорът проф. Велизара Пенчева: „Русенският университет е мястото, на което ще се докоснете до науката и ще имате възможност да реализирате идеите

„Човекът на Русенския университет“ – РУмен стана най-новият член на академичната общност и откри Академичната учебна година във висшето училище. Русенският университет е първият в България, който има „оживен“ талисман, създаден по идея на студенти и преподаватели от катедра Промишлен дизайн. По време на тържествената церемония за началото на учебната година ректорът на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева приветства гостите и представи талисмана. РУмен е въплъщение на студентската общност - забавен, дружелюбен и любознателен, с големи отворени за познанието очи. От днес нататък той ще участва във всички бъдещи церемонии и прояви на универсиетта, ще помага на първокурсниците да се ориентират в академичната обстановка и ще има представителни функции.

Гости на тържествената церемония за откриването на Академичната година бяха народните представители Пламен Нунев, Свилен Иванов, Светлана Ангелова, Георги Недев и Любомир Владимиров, областният управител на Област Русе доц. Стефко Бурджиев и заместникът му Станимир Станчев, областният управител на Област Видин – Момчил  Станков, заместник областният управител на Област Силистра – Младен Минчев, заместник-кметовете на Община Русе Наталия Кръстева и Димитър Наков, Русенският митрополит Наум, генералният консул на Руската федерация Татяна Грушко, бивши ректори, представители на институции и др.

 

Русенският университет е мястото, на което ще се докоснете до науката и ще имате възможност да реализирате идеите си, да трупате знания и опит, да намерите съмишленици и да развивате таланта си - обърна се към първокурсниците ректорът проф. Велизара Пенчева. - Пазете академичните традиции и утвърждавайте името на нашия университет. Изкачвайте се към върховете на знанието, като използвате младежката си енергия и любопитство!“

В словото си Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум пожела на студентите кураж и постоянство в усвояването на знанията и заяви, че Митрополията и академичната общност ще работят по общи инициативи. Народният представител Пламен Нунев, областният управител на Област Русе доц. Стефко Бурджиев и заместник-кметът Димитър Наков също отправиха приветствия към студентите и преподавателите и пожелаха на добър час на академичната общност.

Ръководството на Русенския университет получи поздравителни адреси от министъра на образованието – Меглена Кунева, министъра на труда и социалната политика – Зорница Русинова, министъра на туризма – Николина Ангелкова, народните представители от ПП ГЕРБ и от депутата Ферихан Ахмедова, областните управители на Област Разград, на Област Силистра и Област Видин, кмета на Община Видин – Огнян Ценков, изпълнителния директор на Агенцията по заетостта – Драгомир Николов, председателя на Комисията за защита от дискриминация – доц. д-р Ана Джумалиева, заместник-министъра на икономиката – Даниела Везиева.

Повече от 1600 първокурсници влизат в аудиториите на Русенския университет тази есен. Трима от тях са пълни отличници, а студентите, приети с успех над 5,50 са общо 75. Радостина Пейчева, която започва да учи в специалност „Български език и история“ и Александра Дериволкова – първи курс в „Информационни и комуникационни технологии“ отправиха приветствие към гостите на тържеството и пожелаха успех на своите колеги.

И двете момичета са приети с максимален бал. Заместник-ректорът по научното и кадрово развитие проф. Диана Антонова представи информация за академичното израстване през изминалата академична година. Новите професори в Русенския университет са четирима, четирима са и новите доценти. Двама доценти вече са доктори на науките, а защитените докторски дисертации в различните области на знанието са 56. След общата част пред сградата на Ректората, студентите първокурсници се срещнаха с ръководителите на своите факултети и започнаха обучението си. 

 

По-късно днес се открива и учебната година във филиала на Русенския университет в град Разград.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов