Центрове за върхови постижения обсъждаха учени и зам.-министър Даниела Везиева

Новините

09-09-2016, 11:49

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЦИК ще определи зам.- председателя на РИК Русе

Ще бъдат изградени четири Центъра за върхови постижения, вероятно и в Русе

Среща-дискусия, посветена на изграждането на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетенции, финансирани от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, събра в Русенския университет членове на научни екипи и заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева. На срещата присъства и заместник- областният управител на Област Русе Станимир Станчев. Създаването на подобни центрове е част от Стратегията за интелигентна специализация, каза Везиева.

В началото на разговора, председателят на Общото събрание на Русенския университет и председател на Общинския съвет, чл.-кор. проф. Христо Белоев формулира приоритетите, по които работят членовете на научните екипи – мехатроника и информационни технологии. 

В България ще бъдат изградени четири Центъра за върхови постижения, като вероятността в тук да бъде единият от тях е много голяма, прогнозира заместник-министърът по време на посещението си в Русенския университет. Причината е, че Русе е избрал да развива потенциала си в областта на мехатрониката и чистите технологии, а университетът има силите да го направи. 

В Центровете за върхови постижения ще си партнират науката и бизнеса. Идеята е предприемачите да поръчват изследвания и иновативни продукти, които да намерят материално изражение, благодарение на знанията, натрупани в академичните среди. 

Два центъра – един в областта на мехатрониката, и друг – в информационните и комуникационните технологии са целите пред русенските учени. В най-скоро време предстои да бъде формулирана конкретната идея, по която ще се работи за тяхната реализация



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов