Светлана Ангелова: Промените в Закона за заетостта ще намалят безработицата

Новините

08-09-2016, 15:44

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младежи от ГЕРБ в Русе и Сливо поле организират турнир по футбол на малки врати

Ще се субсидират безработни, които започват работа след насочване от БТ в друг град

Промените в Закона за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/ ще доведат до намаляване на безработицата в България, заяви днес заместник - председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Светлана Ангелова по време на дебата в пленарна зала във връзка с първото четене на проектозакона. 

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова акцентира в експозето си върху очаквания положителен ефект на предложения текст по отношение улеснения достъп до услугите на дирекциите „Бюро по труда“ в цялата страна. 

Понастоящем регистрацията на търсещите работа лица се извършва по постоянен или настоящ адрес и те ползват услугите само на дирекция „Бюро по труда“ по регистрация. С настоящия законопроект се отменя това изискване. Тази важна промяна е в улеснение на безработните лица, които ще могат да ползват всички услуги на дирекция „Бюро по труда“, независимо от адреса на регистрация, посочи Светлана Ангелова. 

Нова мярка е субсидиране на безработни лица, които започват работа след насочване от дирекция „Бюро по труда“ в друго населено място на разстояние над 50 км. от дома си. Те ще получават средства от държавата в продължение на една година за наем на жилище, такси за ползване на Интернет, такси за детски ясли и детски градини.

„Целта на мярката не е да обезлюдим малките населени места и слабо развитите икономически региони, каквито грешни интерпретации се появиха напоследък.

Идеята е там да се заселят и работят специалисти, каквито липсват или броят им е недостатъчен.

Ще дам следния пример. Две млади българки са завършили начална педагогика в Софийския университет и си търсят работа по специалността в столицата. Трудно, почти невъзможно е да започнеш работа като млад учител в някое от столичните училища. В Мездра и в Трън обаче има нужда от начални учители. Това е една възможност тези млади педагози да започнат работа по специалността, като постепенно придобият професионален опит.

Това се отнася и до медици, юристи и други специалисти, които искаме да подпомогнем, да насърчим да отидат в по-малките градчета да започнат работа, където има недостиг на такива кадри. По този начин ще насърчим вътрешната мобилност на работната сила, но не към столицата и големите градове“, отбеляза Светлана Ангелова от парламентарната трибуна. 

Много са примерите и с други професии, където има пренасищане със специалисти в големите градове, но същевременно липсват или са недостатъчни в малките населени места и слабо развитите в икономически план райони. Ангелова акцентира и върху скептицизма на българите като цяло, когато трябва да отидат и работят в друго населено място, различно от това, в което живеят постоянно. В същото време наши съграждани много по-бързо и лесно отиват в друга държава, за да работят, отколкото в друг град в страната.„Все още не е определена сумата, с която ще се покриват разходите за наем, такса за ясла и детска градина, за интернет в продължение на една година. Тази сума ще бъде определена в Националния план за действие по заетостта. Но със сигурност възстановяването на част от разходите, съпътстващи преместването, позволява на безработните да се устроят по-лесно, да се преместят със семействата си и да не търпят затруднения“, заяви Светлана Ангелова. Сред предвидените мерки в проектозакона е набиране, обработване и предоставяне на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна сила във всяка област. Това ще прави два пъти в годината областната комисия по заетост, каквато функционира към всяка областна администрация. 

Тази информация ще послужи за планирането и провеждането на предварително обучение на кадри, необходими на инвеститорите в даден регион. Целта е успешното покриване на потребностите при търсене и предлагане на работна сила, подчерта депутатът. 

Наред с това, предприятия, които са в затруднено положение, както и институции, осъществяващи обучение на възрастни или професионално ориентиране, вече ще могат да получават средства по ЗНЗ, представляващи минимална помощ. Така народният представител аргументира предложението за разширяване достъпа на предприятията у нас до програми и мерки на пазара на труда.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)