Детско парти на втория рожден ден огласи Центъра за обществена подкрепа в Ценово

Животът

08-09-2016, 11:24

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицаите в Ценово получиха автомобил от Общината

В него има 12 услуги, свързани с превенция на насилието и отпадане от училище

С много песни, танци и занимателни игри беше отбелязан вторият рожден ден на Центъра за обществена подкрепа в Ценово. За празника дойдоха всички потребители на социалните услуги, а младият колектив от специалисти се превърна в любезен домакин. В Центъра се предлагат 12 услуги, свързани с превенция  на насилието и отпадане от училище, помощ и подкрепа на деца в риск и на разведени родители, популяризиране и обучение на приемни семейства, социална интеграция и реинтеграция, придобиване на умения за самостоятелен живот. Ползватели на услугите са деца от 0 до 18 години, а предлаганите дейности от Центъра са абсолютно безплатни.

За всяко едно от децата специалистите се бяха погрижили да се почувства в „собствени води“. Най-много емоции и вълнения предизвика играта „Журналист“. Разпределени в два отбора, децата, въоръжени с ножица и вестник, трябваше да изрежат думи от заглавия на статии, а след това от събраните слова да сглобят изречение и да го залепят върху бял лист. Оспорвано преминаха и срещите по футбол, джаги и федербал като страстите на участници и публика бяха нажежени до краен предел. И така неусетно преминаха няколко часа в забавления като в края на празника всеки получи по парче торта.

„Ползвателите на услугите в Центъра за обществена подкрепа постоянно се увеличават. Само през август децата са били 29, което е близо с 50 процента повече от първоначално предвидения капацитет“, съобщи управителката на институцията Зоя Костадинова. От учредяването на организацията досега са консултирани повече от 100 деца, като работата с някои от тях продължава дори и година. Постоянно се увеличава и териториалният обхват на децата, които идват в Центъра. Досега услугите се ползваха от жители на общините Ценово и Бяла, но предстои приемането на лица и от Борово.

Екипът на Центъра, който е на издръжка на общинския бюджет, е отправил искане до Агенцията за социално подпомагане за увеличаване на капацитета и разкриване на нови работни места. В момента на щат постоянно са ангажирани само четирима души. Логопедът пътува от Свищов и работи на граждански договор. Младият и амбициозен колектив обаче категорично е решил, че ще работи в посока за развитие на нови дейности и подобряване качеството на предлаганите услуги. На последното заседание на Общинския съвет местните парламентаристи единодушно гласуваха решение Центърът да закупи лек автомобил, за да се подобри мобилността на екипа.  Така ще се отговори на предизвикателството за добро качество на живот на децата в семейната и социалната среда, а услугите да са достъпни за всяко дете в риск и неговото семейство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов