Депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова поздравиха Бяла

Новините

07-09-2016, 08:39

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В деня на Съединението в Бяла ще е първата копка за новия храм

Снощи до късно градът празнува 125 години от обявяването му за град.

„Тази дата се отбелязва от всички граждани на Общината с гордост поради факта, че след местните избори през есента на 2015 година са създадени всички предпоставки за устойчив напредък във всички сфери на обществено – политическия живот, които използвате пълноценно, за да се осъществят поставените от вас самите чрез управленската програма на кмета г-н Славов цели и задачи. Със своите собствени ръце вие създавате модерния облик на град Бяла. Примерите са много с осъществените проекти – асфалтирането на улици, новата „Арена Бяла“, Водния проект. Предстои завършването на ремонта на градския басейн, регионалното депо за отпадъци и др. Не бива да се забравя, че строителството на бъдещата магистрала Русе – Велико Търново ще започне оттук“, каза  Нунев в приветствието към жителите на град Бяла. Светлана Ангелова пожела здраве, щастие и нови успехи на кметския екип. Тя изрази надежда, че градът ще стане още по – добро място за живеене в края на този мандат.

Това стана днес по време на тържественото честване, състояло се в центъра на населеното място. Събитието бе уважено още от зам. областния управител Валентин Колев, общински съветници председатели на общински съвети, кметове на съседни общини и Румъния, кметове на кметства. Домакини бяха кметът на Община Бяла Димитър Славов и неговият екип, председателят на Общински съвет – Бяла Мариан Антонов и колегите му.  Нунев участва в церемонията по поднасяне венци и цветя по случай националния празник на Съединението пред паметника на загиналите войни на площад ”Екзарх Йосиф І”.

В късния следобед се проведе тържествена сесия на Общински съвет Бяла в Народно читалище “Трудолюбие 1884”. Там бяха връчени отличия на граждани, допринесли за развитието на града през годините.

Името на град Бяла идва от цвета на околните варовикови скали. Селището възникнало около около края на XVI век, а за първи път се споменава през 1618 г. През 1831-1837 г. пострадало от чумна епидемия. Феликс Каниц го описва през 1871 г. като занаятчийско средище с чаршия и много дюкяни. През 1845 г. тук е учителствал Петко Р. Славейков. След разгрома на Априлското въстание в Бяла се разиграва една от последните му драми. Преследвани от турска потеря, при опит да преминат река Янтра, в нея се удавили Панайот Волов, Георги Икономов и Стоян Ангелов. По време на Освободителната руско-турска война, от 29 юли до 13 август 1877 г., в Бяла е разположена Главната квартира на руския император Александър II. След Освобождението Бяла наброявала към 4000 жители. През 1891 г. е обявена за град

Честването завърши с концерт с участието на народния певец Николай Славеев, танцова формация “Етно ритми” и “101 каба гайди” в „Арена Бяла“. В края му небето бе озарено от красива и продължителна разноцветна заря.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов