Депутатите от ГЕРБ поздравиха жителите на село Екзарх Йосиф с празника на ябълката

Животът

03-09-2016, 16:27

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Народният представител Пламен Нунев откри фолклорния фестивал в Борово

Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов бяха на единственото място у нас, в което се почита ябълката

Ябълката е царицата на плодовете, а известна поговорка гласи: “Една ябълка дневно прогонва лекаря от вкъщи”. Благодарение на Вашето трудолюбие и знанието на Ваши съграждани като почетния гражданин на Русе проф. Атанас Митков – бивш ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, овощарството в това красиво село на Община Борово се възражда бързо. Пожелаваме ябълковите дръвчета да дават много плод и така да се отблагодарят за грижите, полагани от многобройните им стопани“, каза в приветственото си слово Пламен Нунев. Скъсяването на дистанцията между овощарството у нас и в напредналите страни е въпрос на ефективното включване и използване на вашия потенциал. Земеделието трябва да доведе до подобряване качеството на живота на хората на село, добави той. „Въпреки 27 – годишният период на промени у нас вие възродихте една традиция, която е израз на съхранение положителните неща в националната ни идентичност, като извечен корен на рода, основа на неговата жизненост и дълголетие, гаранция за не безлично, а видимо престижно присъствие в европейската общност. Нека привнесем към този пъстър конгломерат от държави с различна националност – Европейския съюз, намерил израз в село Екзарх Йосиф, своето богатство, за да го направим по-съдържателен. Благодарение усилията на правителството и инициативността на хиляди наши съграждани превръщаме земеделието ни в конкурентоспособно, базирано на знанието. Това е стратегическата задача на общността, осъзнала, че икономическият растеж на Родината в най-висока степен зависи от труда ни като граждани на България“, подчерта  Нунев. По време на единственото в България подобно събитие бяха представени на специален щанд 26 сорта ябълки. Наред с това бяха изложени редица продукти, които се получават при използването на ябълки - от сок през сапун, шампоан, кроасани и пр. На кулинарна изложба в центъра на селото имаше щрудели, баници, кексове с различни сортове ябълки - "Чадел", "Мелроуз", "Флорина", "Шарден", "Джонаголд", "Муцу", "Златна превъзходна", "Червена превъзходна", "Айдъред", "Фуджи" и други.

Над 30 местни производители имат вече ябълкови градини с площ над 1 декар. Броят им с всяка една година се увеличава, заяви пред стотиците жители и гости кметът на населеното място Илия Данев. Близо 1000 декара ябълкови насаждения има в землището на населеното място, като близо 800 декара от тях вече се реколтират.

Събитието бе уважено още от директора на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, зам. - областния управител Валентин Колев, председателя на Общински съвет - Борово Бисерка Тодорова, общински съветници, кмета на Община Борово Валентин Панайотов, ръководители на териториални структури на държавната администрация и гости. Те поднесоха своите поздравления на присъстващото множество.

С фолклорни песни и танци на местни самодейни групи, както и с такива, илюстриращи ползата от консумацията на ябълки празникът продължи пред читалището над 3 часа. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха певците Виктор Трифонов и Сунай Чалъков, танцов ансамбъл "Здравец" - Русе и солисти на детска вокална група "Слънце" - Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов