Отбелязваме Международния ден на лешоядите и в и Русе

Животът

03-09-2016, 11:37

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

На 16-ти септември– в Регионалния исторически музей, с прожекция, пиеса и ателие за деца

Всяка първа събота на септември е посветена на едни от най-бързо изчезващите птици на планетата – лешоядите. Ако основните заплахи не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот.

На Международния ден на лешоядите - 3-ти септември (събота) Българското дружество за защита на птиците обявява Свободен вход в Природозащитния център „Източни Родопи“ край Маджарово. Инициативи по случай Деня на лешоядите ще бъдат проведени и на 9-ти септември (петък), когато БДЗП ще организира „Празник на птиците“ на площад „Свобода“ в Хасково и на 16-ти септември в Русе – в Регионалния исторически музей в Русе, където събитието ще се отбележи с прожекция, пиеса и ателиета за деца.

Непопулярни сред съвременното общество, тези величествени и древни птици от хилядолетия насам са смятани за свещени. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората, като по този начин се превръщат в своеобразни носители на живота, не – на смъртта. Съществуват научни изследвания, според които лешоядите, чрез своята дейност, предоставят на обществото екологични услуги на стойност над 100 млн. евро годишно.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 29-та поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетен през настоящата година максимум за България от 75 двойки.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за вида, са нелегалното използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство. БДЗП работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си и през последните три години отрицателната тенденция в популацията в България е преустановена.

Инициативите, посветени на Международния ден на лешоядите, се организират със съдействието на Община Хасково и на Регионалния исторически музей – Русе в рамките на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ в партньорство с Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF Гърция и RSPB; и на LIFE + проектa "Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите", разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация "По-диви Родопи", Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов