Иранец, осъден за измама в Румъния, остава в ареста

Крими

30-08-2016, 15:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Закопчаха иранец за дрога

Сабок Даст Хорсов работи като шофьор на ТИР

Иранският гражданин Сабок Даст Хорсов, осъден ефективно за измама в Румъния, ще остане в ареста у нас до приключване на съдебното производство по Европейска заповед за арест, издадена от Република Румъния. Състав на Апелативен съд –Бургас прецени, че са налице основания за временно задържане и потвърди определението на първата инстанция, с което е взета мярка за неотклонение- „задържане под стража“. Според магистратите има реална опасност гражданинът на Ислямска Република Иран да се укрие от органите на правосъдието.  

Сабок Даст Хорсов работи като шофьор на ТИР. Влязъл е в България през Русе и е задържан на 24.08.2016 г. в  Елхово. Европейската заповед за арест спрямо иранецът е издадена от Съдилище Корнету – обл. Юлфов Република Румъния. Мъжът има присъда от 4 години и 4 месеца лишаване от свобода за деяние, извършено през 2012 г. и съставляващо „злоупотреба на доверие“ по наказателния закон на Румъния. В Европейската заповед за арест престъплението е посочено като „измама”. Това деяние, според отразените факти и обстоятелства в заповедта, е престъпление и по законодателството на Р България.

 Делото пред Апелативен съд –Бургас е образувано по жалбата на иранския гражданин срещу определението на ОС-Ямбол. В съдебното заседание прокурорът изрази становище, че жалбата е неоснователна, служебният защитник  пледира за  по-лека мярка за неотклонение с аргумента, ме няма опасност клиентът му да се укрие.

След като се запозна с материалите по делото и изслуша становищата на страните въззивният състав намери жалбата за неоснователна, а изводите на първоинстанционния съд за правилни и законосъобразни. Иранецът е с влязла в сила законна присъда в Румъния. Няма адресна регистрация у нас, а размерът на наказанието и тежестта на престъплението, сочат реална опасност от укриване.  По данните от делото става ясно, че настоящото престъпление е извършено в условията на опасен рецидив. Сабок Даст Хорсов има предишна присъда от 2009 г. в Румъния.

 Определението на Апелативен съд-Бургас  е окончателно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов