Земеделци, причинили пожар, няма да получават субсидии

Това заяви в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева

"Нямат право да получават субсидии лица или земеделски стопани, които са причинили пожар, примерно за изчистване на определено пасище. Средно годишно имаме между 10 и 15 такива случаи." Това заяви пред журналисти в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава "Фокус". В Стара Загора Танева присъства на откриването на изложението БАТА АГРО 2016 Есен.

„Правилата са такива, че не могат да получават субсидии. От там насетне търсенето на отговорност е предмет на законодателството, което не е земеделско, по отношение на лицата, които причиняват умишлено или неумишлено пожари, вследствие на които има огромни щети", заявява Танева. По думите ѝ според статистиката между 3% и 4 % от възникналите пожари в земеделски площи, са умишлени и за тях се водят досъдебни производства.

 „Всички останали пожари, въз основа на които тази година се унищожиха 25 000 декара горски територии, са причинени неумишлено в резултат на това, че не се спазват елементарни норми. Когато си на полето при жега 40 градуса, не е нормално в пожъната нива да вариш буркани патладжан", коментира Танева, давайки за пример факта, че един от пожарите е възникнал поради варене на консерви.

"Ще се наложи залесяване веднага на около 2500 декара”, допълва земеделският министър, като уточни, че там пожарите са върхови и няма шанс да се възобновят естествено.

„Включили сме нови условия за уведомление на пожарните служби със заповед на двамата министри - когато се почистват земеделски територии, да се уведомяват пожарните. Всичко допълнително, което може да се въведе, ще го направим”, подчертава още Десислава Танева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов