ОД МВР: Как да предпазим автомобила от посегателства

Крими

24-08-2016, 08:10

Снимка:

Добрич утре

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Загазяване в блок "Камен" вдигна на крак русенските пожарникари

Информирайте се за потенциалните слаби места за вашата марка кола

Разбиването на автомобили и кражбите от тях, наред с неправомерното отнемане на превозните средства, продължава да е сериозен проблем в цяла Европа. България не прави изключение в тревожната тенденция на посегателствата над автомобили. Затова научете какво всеки от нас може да направи, за да се предпазим от такива кражби и да намалим последствията от тях.

Съветите за безопасност, които дават криминалисти и автомобилисти, са абсолютно валидни, както за служебните, така и за личните и семейни автомобили, които ползваме в ежедневието.

Ето и някои от мерките за безопасност, които могат да ни помогнат да се предпазим от набезите на крадци:

Паркирайте  автомобила си само на добре осветени, многолюдни места. Използването на охраняеми паркинги и гаражи, паркирането в обсега на видео система за наблюдение и т.н. са добри практики.

Независимо от това дали превозното средство, което управлявате е лично или служебно, опасността от посегателство върху колата или нейното съдържание може сериозно да обърка плановете ви, да ви коства пропуснати ползи, финансови загуби и не на последно място – разправии с институции (застрахователи, полиция, ДАИ и т.н. ), което от своя страна означава - излишни нерви и стрес. Никой не иска това. Трябва да се поучим от горчивия опит на препатилите и да имаме предвид едно основно правило - ако нещо е скъпо и ценно, вземете го със себе си, когато не сте в колата. В никакъв случай не рискувайте да оставяте без надзор и на видно място в автомобила – телефони, лаптопи, чанти, важни документи, скъпа стока/техника, дори и да оставяте колата на оживено място. Правилото е особено валидно, ако паркирате колата за през нощта, т.к. тъмната част на денонощието предлага удобно прикритие за престъпниците, особено в слабо осветени и рискови райони.

Винаги заключвайте вратите и багажника на автомобила си.

Подобрете сигурността на колата!

Ако автомобилът Ви е снабден с имобилайзер и електронен код, сменяйте кода си след всяко влизане в сервиз, както и след ползване на колата от друго лице.

Информирайте се за потенциалните слаби места за вашата марка кола, за да може реално да прецените каква предпазна мярка е най-подходяща за вашите нужди и ниво на сигурност.

Има редица професионални варианти, с които можем да защитим колата си по-добре. Може да се постави аларма, допълнителни и подсилени ключалки, СОТ системи, GPS проследяване и т.н.

Вече се предлагат и технологии, които свързват запалването с мобилния ви телефон или подобно умно устройство.

Освен това в превозното средство може да се постави защитно заключващо устройство за кормилото и педалите или да има монтиран вътре скрит бутон, който трябва да се активира, за да стартира автомобила.

За да предпазите колата си от кражба, докато шофирате, дръжте винаги вратите заключени, когато сте в застроени райони и се старайте прозорците да са вдигнати, особено когато спирате на светофар или кръстовище.

Използвайте средната лента от платното за движение, ако има такава, когато чакате на кръстовище или светофар, за да е по-трудно да се стигне до автомобила Ви от тротоара.

Бъдете особено внимателни, ако някой се опита да Ви спре без основателна причина или ако попаднете в лек пътен инцидент - понякога крадците „случайно" се блъскат в колата Ви, като целта им е да излезете от нея, за да могат да я откраднат или да ви оберат. Опитайте се да запомните регистрационния номер на превозното им средство.

Ако ви нападне въоръжен човек, не оказвайте съпротива. Не спорете, не се бийте и не ги гонете, може да Ви наранят. Опитайте се да запомните колкото се може повече подробности за нападателите си.

Не оставяйте автомобила с работещ двигател, без надзор, дори когато се налага да слезете от него за кратък период от време, например да си купите сутрин кафе, вестник и т.н.

Не на последно място, не оставяйте деца сами в колата, защото освен всички други опасности, за които можете да се сетите, има регистрирани и случаи, в които деца са похитени заедно с автомобила. 

Всички тези съвети са разумна предпазна мярка в определени случаи, но в реалността често пъти не могат да спрат напълно посегателствата над коли. Например упоритите и нагли крадци могат и да изтеглят колата на буксир или дори да ползват репатрираща техника.

Затова препоръката на специалистите е най-вече да разчитате на повишеното си внимание във всяка конкретна ситуация и да използвате възможно най-много превантивни методи, които биха възпрепятствали престъпниците.

Ако все пак станете жертва на подобно престъпление потърсете полицията. Позвънете на тел. 112 /избира се безплатно от цялата страна/. Предайте на служителите на реда възможно най-подробната и точна информация, която може да им помогне да заловят престъпниците.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов