Наетите по трудов договор в Русе получават средно по 785 лв

Мисия

18-08-2016, 08:30

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изкърпват пътя Русе - Кубрат, ползван за обходно трасе при ремонта на моста при Писанец

Средната месечна заплата в областта е с 161 лв под средната за страната

 

  

През второто тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 785 лв., или със 161 лв. под средната за страната (946 лева). Спрямо първото тримесечие на 2016 г. е регистрирано увеличение от 25 лв., а в сравнение с второто тримесечие на 2015 г. увеличението е с 89 лв., или с 12.8%. Средната месечна работна заплата за април е 788 лв., за май - 785 лв., и за март - 781лева. По размер на средната заплата областта се нарежда на 8-ма позиция сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) - 1 279 лв. и Стара Загора - 938 лева. С най-ниско средномесечно възнаграждение отново са наетите лица в област Видин - 659 лева. В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. в общо 26 области в страната е регистрирано увеличение в размера на работната заплата, като най-значително е в област Търговище - със 7.6%. Само в област Варна ръстът на показателя е по-малък от 1%. Намаление в работната заплата е регистрирано в областите Бургас и Кюстендил.

В обществения сектор средната работна заплата за периода април - юни 2016 г. е 862 лв., а в частния сектор - съответно 766 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта бележи увеличение с 28 лв. или с 3.4%, а в частния нараства с 3.2%. Средната месечна работна заплата на наетите в обществения сектор е с 11.6% под средното равнище за страната, а тази в частния - с 18.2%. В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 4.1%, докато за област Русе разликата достига 12.5%. 

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2016 г. са получили наетите лица в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 202 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа” - 972 лв., и работещите в сферата на държавното управление - 913 лева. И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - 496 лв., и „Административни и спомагателни дейности” - 490 лева. В сравнение с първото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата на наетите по трудово правоотношение в хотелиерския и ресторантьорския бизнес бележи ръст с 3.1%, а при ангажираните с административни и спомагателни дейности увеличението е с 5.2%.
Спрямо периода януари - март 2016 г. само в 3 икономически дейности в област Русе средната месечна работна заплата бележи намаление, което е най-значително в сферата на енергетиката. В останалите икономически дейности, представени в област Русе, средномесечното възнаграждение на наетите лица нараства.

.Сравнението на средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение по икономически дейности в област Русе със средното равнище за страната показва, че в икономически дейности „Селско, горско и рибно стопанство”, »Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” и «Други дейности» средната работна заплата за областта надвишава регистрираната средна за страната.

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица. 
Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НСИ - http://www.nsi.bg/.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов