В Историческия музей утре гостува изложба от Олтеница и Кълъраш

Новините

07-08-2016, 15:07

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

С проект „Русе, танцувай!“ възраждаме аристократичния си блясък

"Дунавски градски изгледи от началото на XX век” е на Музея на цивилизацията "Гумелница" в Румъния и Общинския музей в град Кълъраш,

Изложбата представя фотографии от румънските градове Олтеница и Кълъраш. Част от фотосите са пощенски картички, отпечатани през първата половина на XX в. Те представляват своеобразни исторически документи, разказващи за обществения живот, архитектурата и модата в двата града.

 

„В началото на ХІХ век Олтеница е пощенска станция и пристанище за зърно, чиито функции се увеличават в резултат на икономическия възход на страната след Одринският мирен договор от 1829. С времето, особено през втората половина на ХІХ век, Олтеница придобива статут на градска комуна, със 6531 жители в 1070 къщи, и бурен разцвет на търговията. В града има три църкви, две мъжки основни училища с общо 208 ученици, едно девическо основно училище, както и смесено училище в земеделските райони на града, болницата „Кралица Елизабет” с 18 легла, фабрика за газирани напитки, два хотела, парна мелница и развиващо се пристанище.” (Музей на цивилизацията Гумелница)

 

„От снимките, представени в изложбата, само три образа могат да бъдат разпознати в наши дни – това са Градската управа, където можете да видите Общинския музей в наши дни, училището „Щърбей водъ” – днес училище „Карол І”, както и кораба „Борчя”, който функционира и предоставя възможност да разходка по Дунав в района на Браила.” (Общински музей на Кълъраш)



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов