14 деца с педагози се върнаха от поклонение в Троянската обител

Животът

05-08-2016, 14:48

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Те се докоснаха до манастирския живот и опознаха стари художествени занаяти

С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в летните дни на 2016 г. се проведе поредното поклонническо пътуване до Троянската света обител „Свето Успение Богородично“.

14 деца от енорийския център към катедрален храм „Св. Троица“ гр. Русе, четирима доброволци – трима педагози и едно медицинско лице, водени от дякон Орлин Янчев, секретар на Русенската митрополия, пребиваваха в ставропигията от 19 до 26 юли, където имаха възможността да  се запознаят с манастирския живот и установени иночески порядки.

Подвизаващи се под покрова на света Богородица Троеручица, децата многократно взеха участие в светата Литургия, включиха се в изработването на манастирски картички, самостоятелно си подготвяха трапезата за закуска, обед и вечеря, запознаха се по-обстойно с някои богословски текстове като „Великата ектения“, „Символ на вярата“ и „10-те Божии заповеди“ и имаха възможност да беседват с членове на манастирското братство за поста, изповедта и причастието, както  и да им зададат други свои въпроси, които ги вълнуват.

В програмата бе предвидено поклонение и до скита „Свети Никола“, където обстойно бе обсъдена темата „Околната среда като Божие творение и нейното съхраняване“.

Поклонниците посетиха още Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак, град Троян, както и природонаучния музей в с. Черни Осъм.

В края на пребиваването си в Троянския манастир, децата и младежите получиха подаръци от св. обител и удостоверения от Русенската митрополия за участието си в поклонническия културно-просветен лагер.

Русенската света митрополия изказва благодарност на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на светата обител, за гостоприемното посрещане на групата и отделеното внимание. Сърдечни благодарности заслужават и доброволците – Росен Генчев (педагог и богослов), Соня Падалска (педагог и богослов), Марияна Янчева (педагог и биолог) и Виктория Райчева (медицинска сестра), които безвъзмездно се включиха в помагане духовното просвещение на децата от епархията ни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов