За седми пореден път хърцоите канят на събор на 13-ти август

Новините

31-07-2016, 14:15

Снимка:

Община Две могили

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паркът в Две могили е напълно преобразен

Форумът е под егидата на кмета на община Две могили Божидар Борисов

   На 13 август 2016 г. /събота/ в село Кацелово ще се проведе съборът на хърцоите. За седма поредна година тук ще си дадат среща  фолклорни, певчески и танцови формации, както и индивидуални изпълнители от уникалната хърцойска общност. Хърцоите канят всички

 да станат част от този пъстър и неповторим събор и с участието си да допринесете за съхраняването, обогатяването и популяризирането на  музикално-песенното и танцово хърцойско творчество. Съборът има за цел да събере в един ден и на едно място  фолклорното  богатство на хърцоите  и да допринесе за неговото популяризиране и съхранение. Кметът на Кацелово Иван Николаев приканва:

  „Хърцои от всички краища на България, да се съберем, опознаем и сприятелим!”

  «Добря сте ни дошле!» Мотото на събора е : ПЕСЕН ОТ СЪРЦЕ ИЗВИРА, СТЪПКА ОТ ДУША СЕ РАЖДА! Организатор е   НЧ ”Н.Й.Вапцаров-1902” .   Формулирани са и целите на родовата среща:  

Да съхранява и популяризира хърцойския фолклор. Да предаде на идните поколения паметта и наследството на хърцоите. Да стимулира издирването,съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри и др., характерни за етнографската група хърцои.          Да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен хърцойски фолклор. Да се утвърди като значимо събитие в културния календар на Община Две могили и страната.

                                                       

                                                                                   

                    

 

 

        



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов