БДЖ предупреждава: Не ловете покемони на релсите!

Животът

29-07-2016, 13:06

Снимка:

technews.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Ловът" на покемони довел до две катастрофи в столицата

Около железопътните линии или в гарите, спазвайте всички предупредителни знаци, предупреждават от там

Придобилата популярност игра PokemonGo е поредният актуален повод да се обърне внимание на гражданите за опасностите и рисковете. Железопътният превозвач предупреждава потребителите на играта, че търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание.
„БДЖ – Пътнически превози” настоятелно напомня, че влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращите се на релсите хора или превозни средства. Съществува оптична илюзия, която не разрешава да се прецени разстоянието от влака до вас и неговата скорост. При преминаване на влак съществува опасност да бъдете повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака. 
Около железопътните линии или в гарите, спазвайте всички предупредителни знаци, предупреждават от БДЖ. Когато използвате слушалки или мобилни телефони, те ще ви попречат да видите или чуете приближаващ влак. Стойте далеч от ръба на перона! Обърнете внимание, че не на всеки перон има предупредителна линия. Качването на пътнически вагони се допуска само на определените за това места – странични входни врати и само в покой. Внимавайте – има разстояние между влака и перона. Не се опитвайте да отваряте вратата преди влакът да е спрял и не слизайте от страна, към която няма перон. 
Не се навеждайте през отворени прозорци, защото съществува опасност да бъдете ударени от провиснал клон или друг предмет. При пресичането на железопътни линии не трябва да се стъпва върху релсите, защото е възможно да се подхлъзнете и паднете. Не трябва да се преминава през стрелки (местата, където релсите се събират и пресичат), тъй като релсите могат да бъдат задвижени автоматично, без сигнализация и да притиснат крака на пресичащия. 
Спирачното разстояние на влака е до 1000 метра, уточняват от БДЖ. Електрическото напрежение в контактната мрежа е 25 000 волта. При приближаване с тяло или какъвто и да е предмет на разстояние по-малко от 2 метра до контактния проводник може да предизвика волтова дъга, която е смъртоносна. По тази причина е опасно и качването върху вагони. 
Хвърлянето на предмети по влаковете крие опасност, както за самите Вас, така и за пътниците и персонала във влака. Водачите на пътни превозни средства трябва да се съобразяват със светлинните и звукови сигнализации на прелезите, както и със спуснатите бариери. Преминаването на железопътен прелез при спуснати бариери и задействана сигнализация е изключително рисковано и животозастрашаващо. Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)