Работна група обсъди шумното и рисково шофиране

Мисия

22-07-2016, 17:19

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе стяга автомобилно състезание, част от Националния шампионат

Общината излезе с проекторешения, които се приеха единодушно

Днес, в Заседателна зала се проведе първа работна среща, организирана по инициатива на Община Русе на тема: „Проблеми на вдигането на шум и рисково шофиране от моторни превозни средства в урбанизираните територии на община Русе“. Участваха зам.-кметът Наталия Кръстева, председателят на Общински съвет – Русе Христо Белоев, зам.областният управител на Област Русе Валентин Колев, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“  Спасимир Димитров, общински съветници, представители на окръжна прокуратура, ОД на МВР, РИОСВ, РЗИ, любители на екстремните спортове, представители на Общината и на други институции. По думите на Кръстева стана ясно, че инициативата на Община Русе цели превенция на рисковото шофиране и намиране на общ модел на работа на отделните институции. По време на срещата бяха изведени основните проблеми, които съществуват и спират процеса на работа. Сред тях бяха липсващи камери и недостатъчно патрули, липса на техника за измерване на шумовете, които създават МПС-тата, ограничен ресурс и др. Въпреки множеството пречки, които бяха посочени, всички присъстващи заявиха своето желание и готовност за съвместна работа и оптимизиране на работния процес. Община Русе излезе с проект за решения по поставените проблеми, сред които:

1.         Община Русе да предостaви „on line” връзка на ОД МВР - Русе с изградените системи за видеонаблюдение за подпомагане на оперативната им дейност.

2.         Насрочване на втора работна среща, на която ОД на МВР (сектор ПП), РЗИ и РИОСВ да докладват за възможностите за съвместна работа по прилагане на нормите на съществуващото законодателство.

3.         Издаване на заповед на кмета на община Русе за прилагане на договорените възможности и осъществяване на необходимия контрол.

4.         Иницииране на промени в местното законодателство за създаване на възможност за превантивна работа на оторизираните институции и органите за контрол на местната власт и териториалните структури на централната власт.

5.         Областният управител да предприеме необходимите действия за стартиране на процедура по промяна на собствеността на „Полигона“ и прехвърлянето и на Община Русе.

6.         Да бъдат поканени народните представили от региона на следващата работна среща през септември. 

В Заседателна зала присъстваха и представители на организации, които организират автомобилни състезания. Те бяха категорични, че активно занимаващите се в сферата на автомобилизма извършват подобни прояви извън града. По тяхна преценка ограничаването на шумовите проблеми и рисковото шофиране може да се реши само със засилване на полицейското присъствие по улиците и предоставяне на регламентирани пространства за провеждането на „гонки“ или дрифтове какъвто е Полигона, който на този етап е затворен. В края на дискусията всички присъстващи единодушно приеха предложенията на Община Русе за решения на проблемите по темата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов