Все повече взривове с газови бутилки - съвети как да се пазим

Оказва се, че масово не се спазват изключително важни правила

Само за една година инцидентите с битови газови бутилки са се увеличили значително. Оказва се, че масово не се спазват изключително важни правила.

Екип на Нова телевизия отиде в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, за да разбере малко повече за това как да се предпазим.

Агенцията е започнала кампания и проверки, които ще продължат до края на годината с цел да се защитят потребителите от евентуални инциденти. За цялата минала година им 35 случая на взривове. За първата половина на тази година те са вече 22, като има и смъртни случаи. Основните причини са неправилната експлоатация и неспазване на мерките за сигурност.

Газовите бутилки се проверяват веднъж на 10 години. Когато по тях има корозия, има риск за изтичане на пропан бутан в затворени помещения и при насищане и най-малка искра може да последва и тежки взривове, които да унищожат цели апартаменти.

Газовите бутилки трябва да се пълнят само на определените за това места – там, където има разрешителни. Те се пълнят контролирано и персоналът знае как да провери колко процента трябва да се запълни, така че да не се получи взрив.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов