ТД "Осогово" отново в Конявската планина

Ученици изкачиха връх Виден

По успешно реализирания проект "Зелена директна линия" представител на туристическото дружество, ученици от 5 ОУ „Хр. Ботев“, Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“, 1 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Езиковата гимназия, педагози от 5-то и 1-во ОУ – гр. Кюстендил проведоха поход до връх Виден в Конявската планина. Бяха поканени и експертите – Ирина Герасимова – ботаник и Росен Мирчев - зоолог.
В района на връх Виден са установени приблизително 460 вида висши растения, от които два вида са записани в световната Червена книга на изчезващите видове, а други два в европейската Червена книга. Общо 86 вида птици обитават района, който е защитена територия.
Много по-различна е планината сега от последното ни посещение през месец февруари. Изчезнали са безследно дълбоките снежни преспи. Над главите ни от хоризонт до хоризонт се е простряло ясносиньо небе и топъл вятър роши косите ни. Сякаш зелена пелерина, изпъстрена с цветя, е покрила полята, горите, планината. В храстите се крие срамежливата теменужка. Тя е свела модър поглед, сякаш иска да запази само за себе си своя чуден аромат. Гората се е разлистила, но късните пролетни студове са попарили младите листенца на буките и сега те са кафяви и сухи. Но желанието за живот е несъкрушимо и по опърпаните клонки вече се развиват нови свежи листенца. Радваме се и опитваме от първите горски плодове — ароматните горски ягоди. По влажните места откриваме гъби. Цялата природа е зелена и празнична.
Цветята са толкова много! Наближава Еньовден и сред избуялата зеленина надигат цветове безброй билки: червен и жълт кантарион, бял равнец, лайка, детелина, камбанка, великденче, кървавочервен здравец, шестолистно орехче, мащерка, мента, меча стъпка, раменка, рожец, обичниче, еньовче, сграбиче, лен, черен оман, камшик, медуница, кафяв здравец.
Откриваме дори и една орхидея – Комароцветната гимнадения. С изненада научаваме, че в България се срещат над 70 различни диворастящи орхидеи, за някои от които с увлечение ни разказа експертът Ирина Герасимова.
По скалистите поляни в близост до връх Виден сребристите коси на коилото играят с вятъра, а планинското котенце вече е разпръснало семената си с дълги пухкави парашутчета.
Навред са плъзнали буболечки. Успоредно с нас покрай пътя се движи бодра колона от мравки. Те усилено работят или поне така изглежда. В сянката на дърветата намираме и техния дом – висок половин метър мравуняк. Подушваме характерната миризма на мравчената киселина, която мравките отделят, за да прогонят натрапниците. Зоологът Росен Мирчев ни разказа и показа как тези смели малки воини се отбраняват като щипят врага си.
Над поляните тежко се носят мъхестите земни пчели, яркозелените златки и майските бръмбари. Пчелите работят усилено, привлечени от ароматните цветя и цъфналата акация- те събират нектар. Но като че ли най-много са пеперудите – пъстри късчета дъга трепкат в чистия въздух. И колко са бързи! Все пак успяхме да хванем няколко различни видове, които ще препарираме за нашата ентомологична колекция.
Сега е сезона на песните. Сега птиците пеят най-много. Щиглеци огласят храстите и дърветата. Радвале се на песните и на чучулигите. Чува се гукането на гълъбите, както и омайните песни на славея. Кукувицата прелита от дърво на дърво и кука, сякаш играе на криеница.
„Тя снася яйцата си в чужди гнезда и се страхува да не я забележат“ - разказва ни Росен Мирчев, нашия експерт-зоолог.
-А чували ли сте песента на скорците?
На скалистия връх Виден видяхме черен бързолет.
През юни лястовичките учат малките си да летят. Щъркелчетата дълго се колебаят преди да направят първия си скок във въздуха.
"Често ще срещате паднали от гнездата врабчета, синигерчета, лястовичета. Никога не ги взимайте! От близкия храст майката наблюдава рожбата си и е готова да я скрие в гъсталака." - съветва ни нашият водач.
"Но каква е тази птича какафония, която се носи във въздуха? Откъде ли са дошли толкова много лястовички, чучулиги, синигери?" - питат младите природолюбители.
"Това са малките, излетели вече от гнездата, които заедно с родителите си търсят храна. В горещите дни лястовичките се извисяват във въздуха да ловят насекоми, но започне ли да се разваля времето, се снижават към земята. Следват полета на насекомите, които бързат да се скрият от приближаващата се буря." - обяснява ни Росен.
"Сега животните раждат малките си — сърнички, диви козички, зайчета, вълчета, лисичета. Ако някой надзърне случайно в леговището на вълчицата, дивата котка, лисицата, майките намират начин да пренесат малките си на друго скришно място“ - разказа зоолога.
"През България преминават два големи прелетни пътя - Виа Понтика (по Черноморското крайбрежие) и Виа Аристотелис (по долината на р. Струма). По тях всяка есен и пролет стотици хиляди птици от множество видове изминават дългия път от родните си места в Централна и Северна Европа към зимните си квартири и обратно. Учените са установили, че при полетите си на далечни разстояния птиците се ориентират по слънцето, луната или звездите, а вероятно и по земното магнитно поле. Когато селската лястовица се завръща по родните си места, след зимуването си в Африка, тя отива в гнездото си от предишната година. Чрез опръстеняването, което се извършва като се постави леко пръстенче на крака на птицата, се събират сведения за местата на зимуване на птиците и пътя, който те следват дотам.“ - разказа нашия водач.
Въоръжени с фотоапарати, бинокли, тефтерчета, а този път и с мрежа за ловене на пеперуди, младите природолюбители събраха много материали за колекцията си от снимки, пеперуди и нови познания, завършва разказа си Силвия Михова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)