Три дарения прави Вежди Рашидов

Министърът открива изложба тази вечер

Министърът на културата Вежди Рашидов ще направи тази вечер три дарения от ценни произведения на изкуството. В 18 ч в галерия “Средец” на министерството ще бъде открита изложбата “Дарението” - българска и западноевропейска живопис и графика от личната колекция на Рашидов, която ще отиде в Националната галерия. Тя включва над 35 творби, събирани от него през годините, които ще влязат във фонда на най-голямата ни галерия. На събитието ще бъдат обявени и още два дарителски жеста на Рашидов. Средствата от благотворителната изложба с акварели, рисувани в Германия, ще бъдат дарени на Клиниката по детска онкология при болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”. А Националната художествена академия ще получи ценни издания в областта на изобразителното изкуство - каталози и книги от личната библиотека на Рашидов.

“Всяка колекция има своята история. Аз като силно емоционален човек на изкуството не колекционирам, а откривам и събирам истории”, споделя Рашидов. Той посочва още, че именно от дарения са основани много големи музей.

“Никой нищо няма да отнесе отвъд. Това е капитал за държавата. Народ, който няма музеи, няма памет, няма къде да съхрани паметта си”, казва още министърът на културата.

 
 


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов