В Русе проведе работна среща по проект за превенция на трафика на бебета

Мисия

13-06-2016, 15:54

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разследват трафик на жени в Благоевградско

Община Русе работи с експерти и НПО по българо- швейцарски проект за превенция на раждане от деца

Завърши работна среща на тема "Ранна бременност и раждане от малолетни и непълнолетни лица в контекста на превенцията на трафика на бебета и ромски момичета с цел сексуална експлоатация". Събитието беше част от кампанията "Да спрем трафика на хора", която Сдружение „Българо- румънски трансграничен институт за медиация“ реализира в общините Русе, Иваново и Борово в периода май-юни 2016 г.

Кампанията е част от дейностите на Сдружение БРТИМ по проект "Интегриран подход на Община Русе за интегриране на роми и другите уязвими групи на територията на общини в област Русе", финансиран от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

В работната среща взеха участие повече от 20 представители на институции, НПО и неформални ромски лидери от Русе. Модератор на събитието беше Диляна Гитева, експерт по права на човека, права на децата и недискриминация.

Участниците в работната среща се обединиха около мнението, че темата е обширна и не е възможно в рамките на краткото време да се обсъдят всички аспекти, за да се стигне до основата на проблема, както и да се предложат универсални решения. Ранните бракове и раждането от непълнолетни лица имат корени в традициите на  голяма част от представителите на ромската общност, но също така се  дължат и на съвкупност от различни проблеми, отнасящи се не само до представителите на тази общност. От друга страна, присъстващите посочиха, че решението на проблема се корени в задържането в образователната система на момичетата и очертаването на перспективи за тяхното развитие. Интегрираният подход и навременната съвместна работа  на институциите е в  основата на превенцията на трафика на бебета и момичета с цел сексуална експлоатация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов