Кметът Стоилов откри финалната изложба от феста „Процес – пространство“

Мисия

13-06-2016, 12:53

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благотворителна изложба разкрива "Духовността на България"

50 творци от 30 държави направиха Русе арт център

През последните седмици Русе се превърна в световна столица на съвременното изкуство. 50 творци от 30 държави превърнаха нашия град в сцена на съвременен междукултурен арт диалог в рамките на 25-тото юбилейно издание на фестивала „Процес - Пространство“.

Фестивалът „Процес – Пространство“ е дългогодишен и утвърден форум за съвременно изкуство, който се провежда по инициатива на изкуствоведа проф. Димитър Грозданов от 1992 г. в България без прекъсване. Основната му част e съсредоточена в рамките на 2 седмици в началото на месец юни, като програмата му обхваща редица съпътстващи изложби в различни градове на страната през годината.

Юбилейното 25-то издание протича в градовете Велико Търново, Русе, Балчик и ще завърши в София.            

Домакин на активната творческа част на фестивала през юбилейната година от 28 май до 14 юни е гр. Русе. В рамките на почти три седмици 50 творци от 30 държави, на възраст от 20 до 75 години, творят под мотото „Арсенал“, показващо, че целият многообразен арсенал от художествени изразни средства е разрешен.                                         

Строгата селекция на участниците е осъществена от 5 членно международно жури по точкова система сред над 400 кандидатури от цял свят. Организаторите проф. Димитър Грозданов, Пенка Минчева и Христина Бобокова са търсили символика и своеобразна препратка към годишнинатана фестивала чрез броя на участниците в него -  25 ,участвали в предишни негови издания и 25 съвсем нови артисти.                                                                             



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов