Френски инвеститор се интересува от Русе

До 1 юли ще е готов електронният регистър на асансьорите в България, твърди зам.министър Везиева

Крупен френски инвеститор в областта на автомобилостроенето има интерес към Русе, където смята да разкрие свое производство. Това заяви в града край Дунав заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, цитирана от "24 часа".

Според нея, се очаква инвеститорът да дойде на оглед в Русе още през следващия месец. "Надявам се, че идвайки на разговори, инвеститорите ще намерят пълен отклик тук на място от всички институции", допълни Даниела Везиева. Тя коментира още, че в момента тенденцията на автомобилостроенето е не да се изнася цялото производство, а на части от него. В момента в Индустриалния парк на Русе вече работят няколко фирми, произвеждащи части за автомобили.

 Първа сред тях бе френската „Монтюпе”, преди две години тук стъпи и германската „Витте Аутомотиве”. Даниела Везиева каза и че Русе е проучван от още няколко компании. Едната е американска и се занимава с биопроизводство, а другата е германска и е свързана със самолетостроенето. "Русе е много привлекателно място като логистика. Ако имаме вече визия какво искаме да се случва с летището край града, това би подпомогнало изключително много процеса на инвестиране", заяви Везиева. Тя призна, че се радва на факта, че инвеститорите вече гледат все повече към Северна България, защото досега погледът им е бил насочен изцяло на юг.

Електронният регистър на асансьорите към момента запълнен на 70 процента, каза още Даниела Везиева. "На 1 юли тази година се надявам да имаме целия вариант на регистъра и да можем в реално време да следим техническото състояние на всеки един от асансьорите", обясни заместник-министърът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов