Пламен Стоилов отри 47-то издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“

Животът

12-06-2016, 18:50

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

46-и Фолклорен събор „Златната гъдулка“

Майстори на художествени занаяти от цялата се стекоха в Русе

Днес, в Парка на младежта се провежда 47-то издание на фолклорния събор „Златната гъдулка”.

На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, началникът на отдел „Култура” Ива Чавдарова, стотици участници и зрители.

Кметът заяви, че за него е чест да е сред толкова талантливи хора, съумели да съхранят българските традиции и обичаи. „Това е един уникален фестивал, който съчетава в себе си автентичния фолклор – музика, танци и занаяти, всичко онова което ни прави българи” – каза кметът на Община Русе, като пожела на добър час на всички участници.

Съборът „ЗЛАТНАТА ГЪДУЛКА“ се провежда в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен). На сцената тази година се представиха рекордните близо 800 участници: 43 индивидуални изпълнители, 29 групи за изворен фолклор, 28 групи за обработен фолклор, от които 27 са от Централна и Североизточна България – от областите: Силистра, Варна, Шумен, Разград и Велико Търново, 73 от Русе и Русенска област. Най-малкият ентусиаст, който се включи във фолклорната надпревара е на 5 години и е от Русе – Драгомира Драгомирова.

По традиция, в 12 ч. по време на почивката в конкурсната програма, се състоя обеден концерт, в който участие взеха децата на ДЮФА „Зорница“ и ФТА „Здравец“ при ОбДЦКИ – Русе, ФТС „Зора“ при ОМД – Русе и Детски ансамбъл при ФТТ „Найден Киров“ – Русе.

В рамките на програмата на събора се проведе и Изложение на майстори на художествени занаяти от цялата страна, което превърна алеята до сцената в една истинска „улица на занаятите“, организирана от сдружение „Общество за фолклор“ от Стара Загора, Дунавската задруга на майсторите на народните художествени занаяти от Русе, в партньорство с Община Русе.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)