15-годишен нелегален афганистанец осъден в Русе

Емигрантът сключил споразумение с прокуратурата

Условна присъда за момче - нелегален емигрант без редовни документи отреди русенският съд. Младежът твърди, че е на 15 години и от Афганистан, роден в Кандахар, но за доказателство имал само фотокопие, но не и оригинал на акт за раждане, издаден от Ислямската република. Той бил заловен без други документи на 19 май 2016 г. на ГКПП „Дунав мост“, при опит нелегално да премине от България в Румъния. На нарушителя на закона били назначени служебен адвокат и преводач от пущу, за чиито услуги ще трябва да плаща българският данъкоплатец.

 Нелегалният емигрант сключил споразумение с прокуратурата, в което било договорено наказанието му – 5 месеца условно, с 2 години изпитателен срок, както и обществено порицание, което ще бъде извършено чрез прочитане на присъдата по общинското радио „Русе“. От санкцията е приспаднато времето, през което е бил задържан. Възпитателната работа с младежа за времето на условното осъждане е възложена на служителите от Дирекция "Миграция" при МВР.

Той дължи направените разноски в хода на досъдебното производство за изготвяне на техническа експертиза на документ, които трябва да се заплатят в полза на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Русе. Обреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)