Владимир Уручев: Общ закон срещу лоши търговски практики

Общество

09-06-2016, 13:21

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Европейският парламент прие общ закон и защити фермерите

Европейският парламент прие с голямо мнозинство Резолюция относно нелоялните търговски практики във веригата за доставки на храни. Резолюцията предвижда редица мерки за преодоляване на съществуващите дисбаланси в отношенията производител-доставчик-големи търговски вериги. 

Евродепутатът Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) подкрепи Резолюцията, подчертавайки, че целта на тези мерки е да се гарантират справедливи доходи за земеделските производители, както и по-голям избор за потребителите. Той допълни, че предложенията, залегнали в окончателния текст на резолюцията, са в унисон с усилията на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (АГРИ) да защити позицията на селскостопанските производители. „Фермерите са в основата наверигата за доставки на храни и са най-уязвими при договаряне на условия за покупка и продажба с останалите участници внея“, отбеляза Уручев. В тази връзка той изрази удовлетворение от предложението за създаване на рамково законодателство на ниво ЕС за справяне с нелоялните търговски практики.„Такова законодателство става все по-необходимо на фона на задълбочаващата се криза в различни сектори на селското стопанство - мляко и млечни продукти, свинско месо, плодове и зеленчуци“, допълни евродепутатът.

Уручев припомни, че Общата селскостопанска политика (ОСП) подкрепя създаването на организации на производителите, а те от своя страна могат да допринесат за укрепване позициите на земеделските производители при договаряне с останалите участници в хранителната верига, вкл. чрез възможността за колективно договаряне и договори за доставка. По този начин, според Уручев, ще се намали опасността от ценови дъмпинг за продуктите на земеделските производители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов