В Бръшлен пресъздадоха „Пътя на хляба“

Животът

09-06-2016, 09:10

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

С много гости от Румъния и страната

Много гости от Румъния и от страната, и жителите на селото, събра празникът „Пътя на хляба“, който се проведе в с. Бръшлен.
Тържество бе част от проект „Вкусовете на Дунава: хляб, вино и билки“ на международна асоциация Дунавска работна мрежа (ДАНЕТ), в реализацията му участват всички държави по поречието на река Дунав.

Празникът беше организиран от Съюзът на пенсионерите 2004 от Община Сливо поле и Ру За изключително автентичната атмосфера се погрижиха пенсионерите от селата Бръшлен, Бабово и Ряхово, които демонстрираха част от земеделието на миналия век – пътя на хляба от засяването на житото през есента, рязането на брадата през пролетта, месенето на кравай от първото пожънато, овършано и смляно жито до разчупването на кравая над кладенец за здраве на цялото село.

„Такива мероприятия спомагат съхраняването на българската традиция, утвърждаването на нашия народ като нация и популяризирането на родната битност. Българските обичаи са оня знак, който ще съхрани народа ни в настоящето и бъдещето“, каза в приветствието си към участниците областният управител Стефко Бурджиев.

Програмата продължи с празничен обяд, в рамките на който се проведе изложба на хлебни изделия. Същата беше подложена на оценка от компетентно жури с председател кмета на Община Сливо поле. Всички гости на събитието участваха в томбола, която им предостави възможност да опитат на случаен принцип от приготвените гозби. Авторите на вкусотиите получиха грамоти за най-старо, автентично и традиционно изделие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов