Иновационна стратегия на Общината утвърждава Русе като град на знанието

Тя ще бъде внесена за разглеждане на редовното заседание на Общински съвет през месец юли

До 2025 г. Русе да се утвърди като град на знанието и иновациите, предвижда разработената Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Община Русе 2016-2025 г. Документът се вписва в концепцията на Европейския съюз за регионална специализация, а Русе е сред първите общини в България с подобна стратегия.

Текстът кореспондира с Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България и очертава визия за приоритетно развитие на Община Русе в двете тематични области „Информатика и информационни и комуникационни технологии“ и „Нови технология в креативните и рекреативни индустрии“. Иновационната стратегия взема под внимание широк кръг от заинтересовани страни, като предвижда постигането на синергично дългосрочно взаимодействие между представители на местната власт и публичния сектор, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и научно-изследователската общност, бизнеса, индустрията и неправителствените организации. Целта е да се осъществи адекватна връзка между потребностите и възможностите на пазара, като се съсредоточат усилия върху стимулирането на сфери с добавена стойност за местната икономика и с конкурентоспособен профил в европейски и международен мащаб.

Стратегията предлага визия, която потвърждава волята и наличието на капацитет за кандидатстване и привличане на финансиране за създаване в Русе на Център за компетентност в сферата на „Информатика и информационни и комуникационни технологии“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Община Русе 2016-2025 г. ще бъде внесена за разглеждане в рамките на редовното заседание на Общински съвет – Русе през месец юли. В тази връзка, Община Русе стартира обществени консултации и приканва заинтересованите страни да се запознаят с текста на стратегията, качен на Интернет страницата на Общината (http://www.ruse-bg.eu/bg/pages/531/index.html), и да отправят своите препоръки и коментари.

Всички граждани и организации могат да изпращат предложения във връзка с разработения стратегически документ на електронната поща на Дирекция "Европейско развитие" на адрес: departmenteu@gmail.com, както и в деловодството на Община Русе – пл. "Свобода" №6, гр. Русе 7000, в срок до 17:30ч на 27.06.2016 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов