Икономическото овластяване на жените е предпоставка за постигане на равнопоставеност между половете

Заяви на проведената в Албена политическа академия Светлана Ангелова

Икономическото овластяване на жените е основна предпоставка за постигане на фактическа равнопоставеност между половете. Участието на жените в икономиката  мобилизира техния потенциал и талант, насърчава реализацията им във всички сфери на живота. Това каза заместник- председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ– Русе Светлана Ангелова по време на участието си в четвъртата политическа академия на Жени ГЕРБ, проведена в курорта Албена.

 „Аз съм привърженик на мерките, насочени към по-доброто  съвместяване на професионалния и семейния живот на жените и мъжете. Тъй като жените носят тежестта на неплатения труд и грижите за децата, те по-често работят по-малко часове. Освен това те обикновено работят в сектори и имат про­фесии, които им позволяват да съчетаят работата със семейните си задължения“, посочи г-жа Ангелова. Вследствие на това нараства вероятността жените да работят на непълно работно време, да бъдат назначавани на нископлатени работни места и да не заемат ръко­водни длъжности.

 Семейните задължения на жените се отразяват и върху техните възможности да напредват в кариерата и да получават по-високо възнаграждение. Разликата в запла­щането на жените и мъжете нараства, когато жените имат деца и когато работят на непълно работно време.

 Наред с това е необходимо да бъдат преодолени и т. нар. джендър стереотипи. Те се основават на различията, вследствие създаденото социално деление на обществото по пол, отнасят се до формираните от културата черти на поведението и вида темперамент, считани за социално съответстващи на пола.

Джендър стереотипите са един от видовете социални стереотипи, основани на приетите в обществото представи за женственост и мъжественост и за тяхната йерархия. Стереотипите са най-трудно преодолимото препятствие в създаването на принципно нови обществени отношения.

 Все още в нашето общество битуват устойчиви джендър стереотипи. Много удобна и широко споделяна позиция от болшинството мъже е, че жената трябва да се грижи за домакинството и възпитанието на децата. Трайно са утвърдени стереотипи, които поставят под съмнение порядъчността на всяка неомъжена или разведена жена и пр.

 Ако искаме да бъде успешна нашата политика за равенство на жените и мъжете, то трябва да се върнем назад към старото разбиране за свободата и да вървим в тази посока, като работим за преодоляване на несправедливото разпределение по пол на ресурсите на обществото, категорична бе Светлана Ангелова.

 България е страна с традиции в насърчаване равнопоставеността на жените и мъжете и понастоящем работи активно за усъвършенстване на законодателството с цел по-ефективно интегриране на принципа за равнопоставеност във всички политики.

 „За да подчертая един от успехите ни в духа на новите реалности, ще отбележа, че вече имаме Закон за равнопоставеност на жените и мъжете“, подчерта г-жа Ангелова. Целта му е да създаде условия за изграждане на благоприятна и стабилна институционална среда като определя органите и механизмите за провеждане на държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете. В годините напред той ще бъде допълван, разширяван и актуализиран за да отразява развитието на обществените отношения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов