Две корабчета от Дунав отиват за морето

Те ще бъдат "командировани" от ферибота във Видин и Русе

Транспортният министър Ивайло Московски се ангажирал с бъдещето на постоянен морски транспорт във Варна. Очакваме да вземем две корабчета от ферибота във Видин и Русе, съобщaва областният управител на Варна Стоян Пасев пред вестник “Труд”.

Заради ремонта на Аспаруховия мост, който всекидневно предизвиква задръствания, Варна поиска от Белослав корабчето “Белла” с капацитет – 70 пътници, което прави курсове на всеки час между Морска гара и пристанището в южния квартал. Желаещите да го ползват са много при това не само нуждаещи се от по-бърз транспорт, но и за разходка. Възрастни с деца си купуват двупосочен билет – идват до центъра на Варна и обратно, така че работещите в града трудно могат да се вредят, коментира областният управител. Според неговата статистика 90 % от варненци не са се качвали на кораб, въпреки че са на море и за тях това е голяма атракция.

Затова се преговаря с транспортния министър за постоянен морски транспорт. Имало и частни фирми, готови да се включат по маршрута, но плавателните им съдове били с по 35 места. Сега билетчето на борда на “Белла” струва левче в едната посока. Според уверенията на кмета на града Иван Портних ремонтът на Аспаруховия мост трябва да приключи до 15 юни, ако позволи времето. Тогава Белослав ще си вземе обратно корабчето, дадено безвъзмездно за този период. Идващата сряда “Белла” трябвало да спре, защото ще зарежда гориво.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)