Пресияна с Гран при от международен конкурс в Казахстан

Животът

03-06-2016, 14:25

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Тя пее от 5-годишна възраст

Ученичката от СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе Пресияна Димитрова спечели „Гран при“ от осемнадесетото издание на Международния фестивал на изкуствата  „Бозторгай“, който се провежда в Алмати, Казахстан и е организиран от Министерството на културата и спорта на страната-домакин.

В музикалната надпревара се включиха общо  150 участници от Казахстан , Италия, Киргизстан, Литва, Беларус и  Русия. Младата русенска  певица се състезава в старшата група при децата в категория „Вокал“. Тя  грабна сърцето на журито и публиката с изпълненията на песните „Повей ветре“ и „I surrender“.

Пресияна пее от 5-годишна възраст. Първоначално тя е член на ДВГ „Слънце“, но не след дълго започват и соловите й изяви както в Русе, така и в страната и чужбина. Носителка е на множество награди.

Заедно с Пресияна, в Казахстан беше и по-голямата й сестра Мирела Димитрова, която е миналогодишна носителка на  Гран при от Международния фестивал „Бозторгай“ в Алмати. През тази година Мирела участва в гала концерта като лауреат и в още два концерта в казахстанския град.

И двете момичета са част от „Лицата на Русе“ и са възпитанички на вокалния педагог Аделина Колева и за да посещават уроци, пътуват до Горна Оряховица. Аделина Колева е ръководител на вокален състав „Нова музика“, вокален състав „Грамис“ – София  и вокален педагог  в телевизионният формат „Гласът на България“.

В момента Мирела и Пресияна се подготвят активно за поредната си изява в предаването „България търси талант“, където е достигнаха до финалния етап и ще разчитат на подкрепата на зрителите.

Пътуването на младите певици до Казахстан стана възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов