Учени изследват италианско село със столетници

Търсят причината за дълголетието им

Италианско село привлече интереса на учените с големия си брой дълголетници, съобщи БНТ. В село Ачароли живеят 1000 души, много от тях са над 100 годишни.

Ачароли се намира в Южна Италия, на 70 километра от Салерно. Селото е известно с жителите си дълголетници. Много от тях са над 100 годишни и учени вече започнаха да ги изследват. Жителите на Ачароли са и в добро здраве. Като 94 годишният Джузепе Васоло.

Джузепе Васоло- 94-годишен жител на Ачароли: "Излизам много навън, опитвам се да си намеря нещо да правя. Работя един час в градината и прекарвам времето с жена ми."

Джузепе казва още, че не мисли за лоши неща.

Салваторе ди Сома - професор в университета Ла Сапиенца в Рим: "Тези старци водят активен социален живот. Живеят спокойно и се хранят със здравословни храни, с малко мазнини. Също така много се движат. Болести като Алцхаймер са много редки в тази област, докато в големите градове от нея страда всеки трети възрастен човек.

Много от мъжете в Ачароли се изхранват като рибари. Хората тук сами си произвеждат продуктите.

Амина Федуло - 93-годишна жителка на Ачароли: "Уморително е да готвя за него, аз едва имам сили да ям."
Антонио Васало - 101-годишен жител на Ачароли: "Защо бърбориш тези неща? Моят живот не се е променил- ям добре, спя и разговарям."
Амина Федуло:
"Чувствам се млада. Ако краката ми бяха добре, сигурна съм, че щях да мога отново да се омъжа."



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)