Европейски магистрати започват проверка на прокуратурата

Общество

30-05-2016, 09:16

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов

Чуждестранни магистрати ще анализират дейността на българските си колеги и пропуските в прокуратура съгласно последния доклад на Европейската комисия за наблюдение на правосъдието, съобщава БНР.

Тази седмица четирима европейски прокурори ще се срещнат с българските си колеги и ще направят проверка на конкретни дела. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието. Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца.

В края на годината се очаква да бъде представен анализ и конкретни препоръки. Резултатите ще влязат и в следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.

Прокурорите са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Те са специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция. Прокурорите ще работят заедно с експерти от Европейската комисия.

Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов, във връзка с последния мониторингов доклад на Брюксел от януари.

В доклада от 2016-а пише, че „необходимостта от по-задълбочена реформа на прокуратурата се потвърждава от продължаващата липса на солидни резултати по дела за корупция и организирана престъпност по високите етажи на властта“, припомня радиото.

Европейските експерти ще изследват именно причините, поради които конкретни дела не са приключили успешно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов