Масирана акция за мигранти в страната

Крими

13-05-2016, 17:40

Снимка:

МВР

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Масирана полицейска акция се провежда в петък сутрин в различни градове на страната. Това съобщиха  от Министерството на вътрешните работи. От началото на операцията има задържани около 55 лица.

Действията на униформените са съсредоточени срещу нелегални мигранти. Акцията в София се провежда в района на бул. Мария Луиза в отсечката между Лъвов мост и Централите хали. Мястото е познато като сборен пункт на бежанци в столицата.

Действията се осъществяват по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

В спецакцията участват служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната. Полицейски проверки се извършват в хотели, хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони.

Съвместната специализирана операция стартира днес в 06.00 часа по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. В нея участват служители на МВР, ДАНС и прокуратурата. Операцията се реализира на територията на София, Бургас, Ямбол, Сливен, Ст. Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Враца, Монтана, Видин, РДГП Елхово и РДГП -Драгоман. Целта е установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към трафик.

В операцията участват общо 1428 служители и 440 автомобила.

До този момент са проверени общо 587 обекта, 4 353 лица и 1 703 моторни превозни средства. Установени са 55 незаконно пребиваващи чужденци, от тях 7 са под 18 години, 10 са без регистрация в АФИС. Установени са 10 лица, съпричастни към каналджийска дейност. 34 са задържаните с мерки за неотклонение до 24 часа. Образувано е едно досъдебно производство.

По характерни случаи:

Тази сутрин към 06:30 часа в района на вилна зона „Рациария“ до с.Арчар, общ.Димово, в необитаема вила са установени 25 нелегални имигранти, от които 23 мъже и 2 жени. По първоначални данни трима от чужденците са непълнолетни. Всички те са заявили, че са граждани на Афганистан и Пакистан. В 12 са намерени документи от Агенцията по бежанци. Чужденците били охранявани от 35-годишен криминално проявен мъж от Видин. По първоначални данни той бил ангажиран с престоя им, докато пристигнат каналджиите, обещали им прекарване през българо-сръбската граница. Видинчанинът е задържан. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.281 от НК.

Специализираните операции от този вид се провеждат периодично, подчертават от МВР.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов