Арменката Ивета ядоса „Евровизия“, ще я санкционират

Организаторите се притесняват от сблъсъци между представителите на двете страни

Певицата от Армения Ивета Мукучян, която пя на първия полуфинал на конкурса „Евровизия” и успя да се класира за финала, може да бъде дисквалифицирана. Причината за това е нарушаване на едно от основните правила в състезанието, съобщава британският „Експрес”. Едва миналата седмица беше съобщено, че се въвежда едно основно правило – да не се развяват регионални знамена по време на конкурса. Мярката е с цел да бъдат избегнати опитите за политическа пропаганда от сцената на „Евровизия”. Но докато правилото е трудно да се съблюдава за публиката, то изпълнителите са гледани под лупа.

По време на изпълнението на песента си “LoveWave” Ивета беше в предизвикателен черен тоалет и направи впечатляващо изпълнение на сцената. След това тя, както и останалите участници, трябваше да чакат резултатите от гласуването в т.нар. Зелена стая, откъдето от време навреме има преки включвания. Точно там арменката развя знамето на Нагорни Карабах.


Постъпката й предизвика бурна реакция на възмущение, предвид последните събития в региона, където отново има бойни действия. Населеният предимно с арменци Нагорни Карабах се намира на територията на Азербайджан и е постоянен обект на спорове между двете държави. През 1988 година между тях избухна война, която приключи едва 1994 година без окончателен мир.

Отборът на Армения е предупреден, че може да бъде дисквалифициран от „Евровизия” за няколко години, ако още един път наруши правилата. Армения ще бъде санкционирана от организационния комитет след края на състезанието, вероятно с глоба или отнемане на точки в класирането. Ако Ивета спечели, това може да я лиши от първото място.

ВСИЧКО ЗА "ЕВРОВИЗИЯ 2016" ЧЕТЕТЕ ТУК!

На пресконференцията след първи полуфинал Ивета бе попитана от журналист за мнението й по въпроса със сложната обстановка в Нагорни Карабах, но водещият бързо отклони шанса за отговор с думите : „Пресконференцията е за да говорим за музика и полуфинала, политическите теми нямат място тук!“
Постъпката на певицата отприщи вълна от недоволство и в Азербайджан. Има и опасения, че може да възникнат сблъсъци между представителите на двете страни, дошли на конкурса като публика или като част от екипите на изпълнителите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов