При голям интерес стартира 12-ото издание на „Уикенд туризъм“

Мисия

12-05-2016, 16:39

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Пламен Стоилов откри „Уикенд туризъм“ (фотогалерия)

На 14 май предстои второто издание на парада за ретро автомобили

Дванадесетото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ – Русе и деветото издание на Фестивала на туристическите анимации стартираха днес при голям интерес в Доходното здание и пространството пред него. Форумите се организират от Община Русе, със съдействието на Министерството на туризма и общинска фондация „Русе-град на свободния дух“. Днес, в 12 часа, кметът Пламен Стоилов откри официално събитията, които се излъчваха и пряко по БНТ 2.

„Щастлив съм да дам старт на „Уикенд туризъм“, изложението, което с всяка изминала година става все по-мащабно и атрактивно. Всичко това се случва, защото през последните години върнахме позициите на Русе като град-лидер“, заяви кметът Пламен Стоилов. Поздравителен адрес от името на министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова прочете Албена Методиева – директор дирекция „Маркетинг“ в Министерството на туризма. На откриването присъстваха още зам.-кметовете Даниела Шилкова, Наталия Кръстева, Иван Григоров, д-р Страхил Карапчански, директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, изпълнителният директор на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова и др.

Събитията в трите дни на изложението се развиват в следните направления:

•    Туристическо изложение;

•    Фестивална програма – туристически анимации в градска среда на открито;

•    Дискусионна програма;

•    Маркетингови дейности за популяризиране на изложението и фестивала;

•    Презентиране на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня;

Общият брой на всички организации-изложители, занаятчии и демонстрации е 131, в това число и представители от Унгария и Румъния. Русенци и гостите на града могат да се запознаят с 69 щанда и 35 занаята.  Изложителите са местни администрации, хотелиери и ресторантьори, туроператори, разработващи туристически продукти, туристически агенти, регионални проекти, НПО, професионални браншови организации, образователни институции, туристически дружества, културни институти, винопроизводители, медии, издатели и други.

Фестивалната програма включва дейности във връзка с организиране на изложбени пространства и сцени на открито, презентиране на продукти на художествени занаяти и изкуства, представяне на туристически анимации, демонстрации и туристически атракции в градска среда. С цел разширяване обхвата на изложението и фестивала е организирано представяне на нов туристически продукт „Винен туризъм“ и кухня в партньорство с местни винопроизводители. Организирани са кулинарни демонстрации за презентиране на туристически продукти, свързани с традиционна кухня от региона, както и традиционна унгарска кухня.

По време на откриването днес в програмата взеха участие Габриела Йорданова – представила България на „Детската Евровизия“,  танцово училище „Кукери“, които демонстрираха  български носии от всички краища на страната, балет „Импулс“, акробати от СК „Локомотив“, зумба танци, унгарски музиканти и танцов състав и прабългарска школа „Бага-тур“. По-късно днес част от унгарската делегация посети и кмета Пламен Стоилов. Представителите на българската общност в побратимения с Русе район на Будапеща – Уйбуда Милена Владимирова и Ирина Маринова - Лосине, обсъдиха с кмета Стоилов възможности и за бъдещи партньорства и съвместни събития в областта на културата, туризма, спорта. По време на срещата стана ясно, че русенски художници могат да участват в пленера „Родина на кръстопът“ в Унгария. Утре, Ирина Маринова - Лосине ще изнесе лекция в Гимназията по туризъм на тема „Унгарска кухня“.   

Мариан Савов, който също присъства на срещата с гостите от Унгария, призова русенци на 14 май да почувстват магията на аржентинското танго с открити уроци в залата на Младежкия дом. В рамките на изложението бе представен и филм, посветен на Русе.

В градинката пред Доходното здание има ателиета на художници, които могат да бъдат посещавани и от възрастни, и от деца, тъй като се работи с различни техники, сподели Валентин Гергиев, председател на СБХ-Русе.

Пред Паметника на свободата, русенци се забавляваха с игра на шах на открито, а на сцената пред Съдебната палата имаше детска дискотека с бате Енчо.

Част от „Уикенд туризъм“ е и второто издание на парада за ретро автомобили. Той ще се проведе на 14 май, от 13 часа, на паркинга на НАП и за пръв път ще има участници с мотоциклети.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов