1500 студенти стартират в Националната универсиада

Спорт

11-05-2016, 14:51

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Официалното откриване е тази вечер, от 20 ч., на площада пред Общината

Близо 1500 студенти от 22 висши училища ще участват в Националната Универсиада, която стартира в Русе днес. Това стана ясно на пресконференция в Заседателна зала на Общината, в която участваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът Иван Григоров, проф. д-р Велизара Пенчева - ректор на Русенския университет, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев - председател на Общински съвет - Русе и председател на Общото събрание на Русенския университет, доц. Златко Джуров - председател на Асоциация на университетски спорт "Академик", проф. Борислав Ангелов - ръководител на Университетския спортен център в Русенския университет.

Финалите на държавните първенства на българските университети ще бъдат в 11 спорта, а официалното откриване е тази вечер, от 20 ч., на площада пред Общината в Русе. Форумът ще продължи до 15 май.

Тази година Русе е обявен за Европейски град на спорта и Национална Универсиада 2016 е част от многото инициативи по проекта. Състезанията в нашия град ще се организират на 33 спортни обекта.

Националните Универсиади бяха възстановени преди две години след близо 30-годишна пауза. През 2014 г. те бяха в София, а преди година събраха в Пловдив близо 1300 участници.

„За Русе е чест да домакинства Националната Универсиада. Русенският университет се явява мотор на много спортни събития, силен двигател в популяризирането на масовия спорт“, заяви кметът Пламен Стоилов.

Проф. Пенчева допълни, че през последните 70 години Русенският университет е подкрепял активно спортните изяви на студентите и резултатът е над 800 спечелени медала.

Доц. Джуров припомни, че Русе е градът, в който е бил създаден първият спортен клуб, а проф. Ангелов каза, че с университетските модерни бази и Булстрад Арена“, Русе си е заслужил домакинството на Универсиадата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов