И Русе се включи в инициативата "Безсмъртният полк"

По повод на Деня на победата

И Русе се включи в световната инициатива "Безсмъртният полк" по повод на Деня на победата.
Пред Паметника на Альоша в града се състоя церемония, по време на която русенци почетоха с минута мълчание паметта на загиналите войни и поднесоха венци и цветя.
В словото си генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко припомни ужаса на войната и героизма на Съветската армия, а кметът на града Пламен Стоилов заяви, че "без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа".
Сред гостите на събитието бяха депутати, областният управител Стефко Бурджиев, председателят на Общинския съвет проф. Христо Белоев, кметове и общински съветници.
След церемонията се организира шествие до руското военно гробище, начело с участниците в "Безсмъртния полк", които носеха портрети на свои роднини, участвали във войната. То бе съпровождано от Общинския духов оркестър.
Маша Станчева, организатор на инициативата за Русе, обясни, че целта на "Безсмъртния полк" е да си спомним за хората, загинали във войната, и да отдадем почит към тях. Тя припомни, че под Паметника на Альоша са погребани костите на 78 руски войници.
"Никога не трябва да се забравя колко страшна е била войната", заяви един от участниците в шествието Христофор Кандур, който бе издигнал портрети на дядото и прадядото на своята съпруга. Единият е бил офицер - летец, от Съветската армия, а другият- кавалерист.
На руското военно гробище бе отслужена панихида в памет на загиналите съветски войни. Руският клуб в града организира и военно-полева кухня, като присъстващите получиха по 100 г водка, купичка с гречка и парченце черен хляб.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов