Фирма зарязала кораба си на котвена стоянка

Дунав

24-04-2016, 13:52

Снимка:

airgroup2000.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Глобяват я 2000 лева

Русенският Районен съд потвърди наложената санкция от директора на дирекция „Речен надзор”, който е териториално звено на Изпълнителна Агенция „Морска администрация”. С него на оператора на самоходката „Свети Георги” е било наложено административно наказание „Имуществена санкция“ в размер на 2000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Русенски административен съд.

Видинската фирма докарала кораба си в Русе през лятото на 2015 година и през септември го оставила за ремонт, който трябвало да бъде извършен в местната корабостроителница, но така и не започнал. При направената проверка от страна „Морска администрация” било установено, че за периода от 10 декември 2015 до 6 януари 2016 г., дружеството е оставило кораба да престоява на котва на котвена стоянка № 4, речен км 498.100 в акваторията на пристанище Русе, без той да е окомплектован с екипаж и да е организирана вахта и наблюдение. Това обаче е в нарушение на Кодекса на търговското корабоплаване, както и на Задължителните правила на българските пристанища на река Дунав.

Като самоходка, „Свети Георги” трябвало да бъде оставен с достатъчно екипаж, който да го обслужва ежедневно в период от годината, характеризиращ се с отрицателни температури и при създадена поради това реална опасност от разрушаване на системите, погиване на кораба, създаване на навигационна опасност и замърсяване на водите на реката при евентуално изливане на образувани отпадни смеси от корабоплавателното средство. Затова на собственика бил връчен акт.

Вероятно скоро ще влезе в сила още една санкция срещу видинската фирма от „Морска администрация” за 500 лв, за липса на съдействие и оставяне на плавателния съд празен в опасния зимен сезон.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)