Фатално падане преобръща живота на Георги

Животът

23-04-2016, 11:56

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Благодарение на силната си воля и ежедневните упражнения русенецът вече прави няколко крачки

Миг невнимание преобръща живота на едно младо момче. Нелеп инцидент вкарва 22-годишния Георги Гутев по спешност в болницата, като първоначално животът му е в опасност, съобщава „Стандарт”. С помощта на лекарските усилия и силната си воля младежът успява да се пребори с най-страшното и да оцелее. За изненада на медиците той бързо започва да се възстановява и дори да се изправя на краката си. Усилията на духа обаче тепърва предстоят пред Георги, за да си върне досегашния живот.

Проблемите на Георги Гутев започват след нелеп инцидент, който се случил на 31 януари 2016 г. в родното му село Червена вода. Вечерта момчето излязло с приятели. Забавлявали се и нищо не предвещавало трагичната развръзка. Изведнъж Георги се спънал в къртичина и полетял с главата надолу. Озовал се в огромна яма, дълбока около метър и половина, спомнят си за злополучния ден неговите близки. Приятелите на Георги веднага извикали помощ, а пристигналата линейка транспортира пострадалия до русенската болница. Там момчето минава през скенер и рентген. Специалистите установяват, че има тежка фрактура на два шийни прешлена. Трети прешлен е напълни разрушен, а четвърти е начупен. Георги е качен на специализиран автомобил и с медицински екип е откаран в столична клиника. Там е вкаран по спешност в операционна зала, където медиците се борят за възстановяването на парализирания младеж близо 9 часа. След падането множество частици от строшените прешлени са влезли в костния мозък и са го увредили. Лекарите са категорични, че всичко възможно е направено. И възстановяването на Георги занапред зависи от непрекъсваща рехабилитация и силната воля на младия мъж до максималното възстановяване на подвижността на крайниците му.

След това той отново е преместен в русенската болница, разказва неговата майка Анна Борисова.

Само 2 месеца по-късно Георги Гутев вече се изправя на краката си и продължава ежедневно с упражненията, които ще му помогнат в цялостното раздвижване. Периодично се налага да лежи по няколко дни в болницата, след което отново се връща към всекидневната работа по рехабилитацията. Заради възстановяването на своето дете майката Анна е неотлъчно до сина си. Налага се тя временно да напусне работа и да се грижи за момчето, въпреки че семейството е в сложна финансова ситуация. Само тежката животоспасяваща гръбначно-мозъчна операция на 22-годишния русенец струва 6 хил. лв., които фамилията трудно събира. Сега родителите са принудени да плащат почти непосилните за тях близо 500 лв. за рехабилитация ежеседмично. Но именно непрекъснатото лечение ще помогне на Георги да оздравее. Засега е ясно, че раздвижването трябва да продължи задължително в следващите няколко месеца. Специалистите раздвижват ръцете и краката му. Той се опитва да прави клекове и да ходи. От кръста нагоре обаче всичко му е изтръпнало и предстои раздвижване на врата, което ще е по няколко пъти дневно. За всичко това са нужни още средства.

Георги е завършил Техникума по дървообработване в Русе и допреди злополуката е работил като сервитьор в местно заведение. Майка му е била в шивашка фирма, а баща му - в строителството. Семейството има и две момичета, които са ученички. За да се справят със ситуацията, те разкриват банкова сметка с надеждата, че добри хора ще се отзоват на призива им за помощ.

Банковата сметка е на името на бащата Осман Аков - BG89STSA93000020925559, STSABGSF в ДСК клон Русе. Междувременно техни приятели правят във фейсбук страница "Да помогнем на Георги Гутев" и организират томболи в социалната мрежа под мотото: "Продай ненужното ти и парички спечели, в каузата ги дари!".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов