Ракията стои над политиката, обявиха казанджии на Дунав мост

Искат да се върне старото положение

Собственици на казани за варене на ракия от Североизточна България блокираха кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост" за час.
"Протестираме против последните промени в закона, които са в сила от 1 януари тази година. Според тях ние - казанджиите, нямаме право да работим от 1 януари до 30 юни, както и с пълния си капацитет, който имахме досега - т.е. 1000 литра. Този закон е напълно лобистки. Искаме връщане на старото положение и да работим целогодишно, а обемите на казаните да са с обща вместимост до 1000 литра", заяви Мария Иванова от Русе.
Протестиращите обясниха, че са се събрали спонтанно, а протестът им е предупредителен. Под звуците на оркестър те издигнаха транспаранти с надписи "Ракията стои над политиката", "Спрете нелегалните спиртоварни. Оставете регистрираните казани" и "Не убивайте българските традиции".
"Ние не сме престъпници. Регистрирани сме и работим по всички български закони. Плащаме си данъците. Ние сме коректни, а сивият сектор са скрити - да отидат и да ги намерят. Този закон защитава големите предприятия за производство на алкохол", заяви Атанас Рашев от Варна.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)